Geleneksel yöntemle bakır tepside kadayıf hazırlıyor

Geleneksel yöntemle bakır tepside kadayıf hazırlıyor

Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlarından tel kadayıf, Erzurumlu Ahmet Cömert tarafından dededen kalma yöntemlerle bakır tepside üretiliyor- Kadayıf ustası Cömert:- "Büyüklerimden gördüğüm şekilde bunu yaşatmaya çalışıyorum. Fabrikaların aksine daha ya

ERZURUM (AA) - FAHRETTİN GÖK/İLHAMİ ERKILIÇ - Erzurumlu usta Ahmet Cömert, çeyrek asırdan fazla süredir geleneksel yöntemlerle bakır tepside tel kadayıf hazırlıyor.

Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatları arasında yer alan tel kadayıf, Yakutiye ilçesinde yaşayan Ahmet Cömert tarafından dededen kalma yöntemlerle bakır tepside üretiliyor.

Tek katlı, toprak damlı iş yerinde çalışan Cömert, teknolojinin gelişmesiyle üretim çeşitliliği artan bu ürünün imalatını tamamen dökme usulle gerçekleştiriyor. Un ile suyun karıştırılmasıyla hazırlanan, hamurun ince teller haline getirilmesi sonucu elde edilen kadayıf, uzun süren çalışmanın ardından damakları tatlandırıyor.

Cömert, ramazanda onlarca müşterisinin siparişlerini yetiştirmek için erken saatlerde başladığı mesaisini gece yarılarına kadar sürdürüyor.

Kadayıf ustası Cömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yılı aşkın süredir kadayıf ürettiğini ve pişirdiğini söyledi.

Ramazanda günlük en az 30 kilogram kadayıf ürettiklerini belirten Cömert, "Ramazanda işimiz daha çok artıyor. Bu ayda kendi memleketimize özel kadayıf çıkarıyoruz." diye konuştu.

Erzurum'a has bakır tepside kadayıf imalatı yaptıklarını, bu şekilde hazırlanan ürünün daha lezzetli olduğunu dile getiren Cömert, şöyle devam etti:

"Büyüklerimden gördüğüm şekilde bunu yaşatmaya çalışıyorum. İlkokuldan beri babamın yanında işi öğrendim. Bu şekilde üretilen kadayıf sağlık açısından herhangi sakınca oluşturmadığı için vatandaşlarca tercih ediliyor. Ayrıca fabrikaların aksine daha yavaş dönen malzeme, kıvamında kadayıfa dönüşüyor. Herhangi bir katkı maddesi bulunmuyor. Paketlediğimiz ürün yurt içine ve yurt dışına da gönderiliyor. Tabii ocak başında akşama kadar kadayıf yapıyoruz, Allah da sabrımızı veriyor. Ramazan dışındaki normal zamanlarda lavaş ekmek üretimi gerçekleştiriyoruz."

Kadayıf alan vatandaşlardan Tekin Güllü de artık eski tekniklerle üretilen kadayıf bulmanın zor olduğunu kaydetti.

Güllü, "Çoğunlukla fabrika üretimi kadayıf bulabiliyorduk. Burada böyle bir iş yerinin olduğunu öğrendikten sonra müdavim olduk. Sıcak olarak aldığımız kadayıfı eve götürüp tüketeceğiz." ifadelerini kullandı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :