Geleneksel Konya yemekleri Meram’da yarıştı

Geleneksel Konya yemekleri Meram’da yarıştı

Meram Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Konya Mutfağı Yöresel Yemek Yarışması’na katılan Konyalı kadınlar, en güzel Konya yemeği için jüri karşısına çıktı.

Renkli görüntülerin yaşandığı yarışma hakkında, yemek kültürünün kadim medeniyetimizin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Konya yemekleriyle zengin bir şehir. Böyle etkinliklerle de ne denli derin ve büyük bir medeniyetin mirasçısı olduğumuzu bütün dünyaya göstermiş oluyoruz” diye konuştu. 

“YEMEK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMAK ADINA ÖNEMLİ ORGANİZASYON”

Meram Belediyesi ve Bacıyan-ı Meram Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi tarafından organize edilen “Ateşbaz Veli Mutfak Kültürü Günleri” kapsamında düzenlenen ‘Konya Mutfağı Yöresel Yemek Yarışması” sonuçlandı. Yarışmanın da ötesinde renkli bir şölen havasında geçen program Konya’nın geleneksel yemek kültürünün yaşatılması adına da önemli bir organizasyon oldu.  ‘Bamya Çorbası, Patlican Orta yemeği ve Sacarası’ başlıkları altında üç dalda gerçekleştirilen ödüllü yarışmaya katılan 33 yarışmacı, dereceye girebilmek için hünerlerini sergiledi. En az sekiz kişilik yapılan birbirinden güzel yemekler ve tatlılar, 5 kişilik jürinin zorlu değerlendirmesinin ardından halka ikram edildi. Jüri üyeliklerini Nevin Halıcı, Nermin Işık, Şerife Cicik, Harun Reşit Dönmez ve Tahir Sakman’ın yaptığı organizasyonda yarışmacıların katılım belgeleri Meram Belediye Başkanı Fatma Toru tarafından verildi.

geleneksel-konya-yemekleri--(6).jpg

geleneksel-konya-yemekleri--(4)-002.jpg

“ÇABAMIZ; KONYA’NIN DİLLERE DESTAN YEMEK ZENGİNLİĞİNİ DÜNYAYA TANITMAK İÇİN”

Konya’nın yemek kültürünü yaşatmak adına gerçekleştirilen yarışma hakkında bir açıklama yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya mutfağının dillere destan bir zenginliğinin bulunduğunu belirterek, şehrin mutfağının çok geniş bir yelpazede ve her damak zevkine hitap eden bir çeşitliliğe sahip olduğunu ifade etti. Yemek kültürünün her medeniyetin önemli bir parçası olduğunu hatırlatan Başkan Toru, ‘Gastronomi, medeniyetlerin ayrılmaz parçası ve binlerce yıllık tarihin ve kültürün bir yansıması. Bizim medeniyetimizin de ne denli köklü ve büyük olduğunun kanıtlarından biridir mutfağımızın zenginliği. İşte ‘Konya Mutfağı Yöresel Yemek Yarışması” bu zenginliği yaşatma adına organize ettiğimiz önemli bir organizasyon” diye konuştu. 

“YENİLEN-İÇİLEN ŞEYLER, RUHUMUZDA VE İHLASIMIZDA İZLER BIRAKIR”

Gastronomi ve aşçılığın, Konya kültürünün en önemli parçası olan Mevlana ve Mevlevilik’in de en önemli saç ayağı olduğunu hatırlatan Toru, bu noktada en önemli isim olan Ateşbaz-ı Veli’yi adeta Konya’ya ve Meram’a yeniden hatırlattıklarını hatta yeniden kazandırdıklarını ifade etti. Bu noktada Ateşbaz Hazretlerini anma adına her yıl düzenlenen etkinliklerin bu yıl 27-28-29 Eylül tarihlerinde ‘Aşımız aşk ola!’ sloganıyla gerçekleştirileceğini belirten Başkan Toru, “Yemek ve sofra kültürü bizim için sıradan alelade işlerden değildir. Yemek bazen sanata dönüşür, bazen inanca. Bizim inancımızda insan, yediği ve içtiği şeylerden ibarettir. Çünkü, yenilen ve içilen şeyler ruhumuzda ve ihlasımızda izler bırakır. Buna en çok dikkat çeken de Konya kültürünün iskeletini oluşturan Mevlana ve Mevlevilik olmuştur. İşte tüm bunların ışığında yemek ve sofra kültürüne sahip çıkmak bir damak ve zevk işi değil, özünde bir medeniyete sahip çıkmaktır” diye konuştu. 

 

Birbirinden güzel yemekler karşısında jürinin seçim yapmakta zorlandığı yarışmada dereceye giren isimler ise şöyle;

 

Bamya Çorbası                       : Naime Atçeken

Patlıcan Orta Yemeği  : Fatma Bahar

Sacarası Tatlısı                        : Esra Zekey   

 

Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültür etkinliklerinde sahiplerine takdim edilecek. 

 

 

geleneksel-konya-yemekleri--(2).jpg

geleneksel-konya-yemekleri--(3).jpg

geleneksel-konya-yemekleri--(9).jpg

Etiketler :