• BIST 90.383
  • Altın 144,409
  • Dolar 3,6117
  • Euro 3,9021
  • Konya 6 °C
  • Türk Lirası'nda artık Merkez Bankası Başkanının da imzası olacak
  • Bugün hava nasıl olacak?
  • İstihdam seferberliği tam gaz: İş arayana 650 TL destek
  • Türk Lirası'nda artık Merkez Bankası Başkanının da imzası olacak
  • Bugün hava nasıl olacak?
  • İstihdam seferberliği tam gaz: İş arayana 650 TL destek

Geleceğin diyetisyen adaylarına tavsiye

Ayşe Duran

Diyetisyen Kimdir?

Şimdi ki zamanın ve geleceğin mesleği olan diyetisyen mesleği, bir yükseköğretim kurumunun Beslenme ve Diyetetik bölümünde, 4 yıllık( 1 yıl hazırlık ile 5 yıl) eğitim-öğretim programını tamamlayarak lisans derecesi alarak mezun olan kişiye verilen ünvandır. Yüksek lisans yaparak uzmanlık ünvanını alır, beslenme ve diyet uzmanı ünvanıyla meslek hayatına devam eder.

Alan Dersleri Nedir?

Lisans düzeyindeki eğitim süresince: Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil gibi derslerin yanı sıra: Temel Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Fizik, Matematik, İstatistik, Psikoloji, Sosyoloji, Biyoistatistik, Beslenme Biyokimyası, Beslenme İlkeleri ve Besinler, Fizyoloji, Anatomi, Besin Mikrobiyolojisi, Kişisel ve Toplumsal Sağlık, Aile Planlaması, Toplum Beslenmesi, Beslenme Hastalıkları Epidemiyolojisi, Besin Kimyası ve Analizi, Ana-Çocuk Beslenmesi, Kurum Beslenmesi, Besin Kontrolü ve Yönetim Ekonomisi gibi dersleri alırlar. 

Diyetisyenin Görevi Nedir?

Görevi, hastaların beslenmelerini düzenleyip, toplu beslenmelerde menü plan ve programlarını oluşturmaktır. Diyetisyenler beslenme bilimleri, diyetetik programı, toplu beslenme sistemleri ve toplum beslenmesi ya da klinik diyetisyenlik, halk sağlığı diyetisyenliği, yönetici diyetisyenliği ve eğitim ve araştırma diyetisyenliği anabilim / bilim dallarında bilim uzmanlığı ve doktora programlarına katılmaktadırlar.  Günümüze kadar yapılan bilimsel çalışmalar beslenmenin önemini ortaya çıkartmakta; beslenmenin, tıbbın ana damarlarından biri olduğuna dikkat çekmekte, bilinçli beslenmenin, yaşamın uzamasında ve ileri yaşların verimli ve sağlıklı geçirilmesinde etkili olduğunu göstermektedir.

Neden Bu Mesleği Seçmeliyim?

Üniversite tercih zamanı en sıkıntılı süreçlerden bir tanesidir. Sizlere tavsiyem, kendinizi çok iyi dinleyin. Eğer beslenme ve diyetetik bölümünü tercih etmek istiyorsanız, bu işe gönül vererek, severek ve isteyerek başlamanız gerekiyor. Tabi son dönemlerde meslek sevgisi yerine, para sevgisi aldığı için, ‘Ben hangi mesleği severek yaparım’ yerine ‘Ben hangi meslekten daha çok para kazanırım’ mantığı aldı. Diyetisyen olmak işine aşık olmaktan geçer. Her işte olduğu gibi kişi, işine aşıksa ve işi ile ilgili geleceğe yönelik özgün hayaller kurabiliyorsa, insan ilişkilerinde başarılıysa ve becerikliyse bu meslekte en iyilerinden biri olmaya adaydır. Elbette beslenmeye dair gün geçtikçe daha çok kirli bilgi medya aracılığı ile insanlara ulaşmaktadır. Burada biz diyetisyenlere daha fazla görev düşüyor. Bu görevi severek ve isteyerek üstlenecek meslektaşlara ihtiyacımız var.

Diyetisyenin Çalışma Alanları Nelerdir?

Diyetisyenler hastanelerde, okullarda, yurtlarda, fabrikalarda görev yaparlar. Görev yeri temizdir. Ancak, mutfak denetimi yaparken, diyetisyen nemli ve kokulu ortamda çalışmak durumunda kalabilirler.

Diyetisyenin Kişisel Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Araştırıcı, yaratıcı, çalışkan, enerjik ve üretken olmak, çevreyi korumaya karşı duyarlı olmak, dikkatli olmak ve ayrıntılara özen göstermek, dürüst, güvenilir olmak ve sır saklamak, ekip çalışmasına uyum göstermek, hizmette kaliteye dikkat etmek, İletişim becerisine ve ikna yeteneğine sahip olmak, İnsanı sevmek ve hoşgörülü olmak, insan hak ve özgürlüklerine saygılı olmak, işini/görevini sevmek, iş disiplinine sahip olmak ve iş güvenliğine dikkat etmek, işyerine ait araç, gereç ve ekipmanların kullanımına özen göstermek, iyi niyetli, nazik ve yardım sever olmak, kararlı olmak, karar verme yeteneğine sahip olmak, kendine güven duymak ve inisiyatif kullanabilmek, kılık, kıyafet ve kişisel temizliğe özen göstermek, meslek ahlakına sahip olmak, yönetim ve organizasyon becerisine sahip olmak ve zamanı iyi kullanmak, analiz ve sentez yeteneğine sahip olmak, öz eleştiri yapabilmek, sabırlı, soğukkanlı, tarafsız ve titiz olmak, öğrenme ve öğretme yeteneğine sahip olmak, yeniliklere açık olmak ve kendini geliştirebilmektir.

Tüm tercih yapacak üniversite adaylarına hayat boyu başarılar ve mutluluklar diliyorum. Kalbinizden meslek aşkınız ve şevkiniz hiç eksik olmasın.

 

Diyetisyen Ayşe DURAN

Konya Özel Selçuklu Hastanesi

 

UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim