Geleceğin avukatları kadına şiddeti önleyecek

Geleceğin avukatları kadına şiddeti önleyecek

AÜ Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulan "Ev İçi Adalet Birimi"nde öğrenciler, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konusunda mağdurlarla yüz yüze görüşerek eğitim alıyor

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Ankara Üniversitesi (AÜ) Hukuk Fakültesi bünyesinde kurulan "Ev İçi Adalet Birimi"nde  Hukuk Fakültesi öğrencileri, kadına  yönelik şiddet ve aile içi şiddet konusunda mağdurlarla yüz yüze görüşerek eğitim alıyor.

Üniversite bünyesindeki öğrencilerden akademik ve idari personele kadar aile içi şiddetle karşılaşanlara, hukuki ve psikolojik destek verilmesi amacıyla Hukuk Fakültesinde "Ev İçi Adalet Birimi" kuruldu.

Birim, üniversite bünyesindeki hastanelere gelen aile içi şiddet mağdurlarını hukuki destek veriyor ve gerektiğinde valiliklerle iletişime geçerek durumu olmayanlara maddi destek sağlıyor. Mağdurlara, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konusunda hukuki bilgilendirme çalışmaların yapıldığı  "Ev İçi Adalet Birimi"nde, hukuk fakültesinin öğrencileri çalışıyor. Kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddet konusunda eğitim almış öğrenciler, istenildiğinde, akademisyenlerle birlikte liselere, belediyelere, halk eğitim merkezlerine, Sincan Kapalı Cezaevi ve isteyen diğer kuruluşlara giderek eğitim seminerleri veriyor ve ekonomik durumu olmayan mağdurlara Ankara Barosuyla işbirliğinde avukat tayini yapılmasına yardım ediyor.

Birim aynı zamanda kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle ilgili araştırmalar da yapıyor. Mevzuata ilişkin değişiklik önerileri de hazırlayan Birim, kanunların uygulanmalarına ilişkin eksikleri saptayarak, kamu politikaların oluşturulmasına katkı sağlıyor.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülriz Uygur, hukuk eğitiminde özellikle kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddete ilişkin temel bilgilerin verilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. Birimle öncelikle hukuk fakültesindeki öğrencilere kadına şiddete ilişkin eğitim verdiklerini ifade eden Uygur, "Kanunların uygulayıcısı hukukçular. Hukukçuların ev içi şiddeti iyi bilmesi gerekiyor. Birimde öğrencileri bu konularda bilgilendiriyoruz. Bunun yaparken de öğrencilere sadece teorik değil, uygulamalı eğitim veriyoruz" dedi.

Uygulamalı eğitimin "Ev İçi Şiddet Hukuk K Ev İçi Adalet Biriminde verildiğini dile getiren Uygur, birimin öğrencilere, yaşayarak öğrenme imkanı sağladığını söyledi. 

-"Çocuk cezaevlerine gidip onlarla da görüşeceğiz"

Mağdurlara yasal hakları konusunda bilgi ve destek verdiklerinin altını çizen Uygur, şunları kaydetti:

"Sincan Kadın Cezaevinde tutuklularla görüşme yapıyoruz. Bunlar genelde yoksul insanlar, avukatları yok. Dolayısıyla hiçbir şekilde hukuki bilgiye ve desteğe ulaşamıyorlar. Ülkemizde adli yardım mekanizması da sağlam temellere dayanmadığı için bu tür mekanizmalar gerekiyor. Bu anlamda Birim, asıl kamu hizmetini cezaevlerinde gerçekleştirmeyi hedefliyor. Öğrenciler, tutuklu ve mahkumların hukuki ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Kadın ve çocuk cezaevlerinde hukuki bilgiye ilişkin durum vahim. Özellikle çocuklar bu bilgilere hiç erişemiyor. Onlar hiçbir şey bilmiyorlar. Çocuk cezaevlerine gidip onlarla da görüşeceğiz.  Bugüne kadar 100'ü aşan mağdura yardımcı olduk. Son dönemlerde çok başvuru aldık." 

Hem mağdurlara yardım ettiklerini hem de öğrencilerin uygulamalı olarak alanda bunları yaşayıp görmelerini sağladıklarını dile getiren Uygur, "Şiddeti önlemede hukuka ve hukukçuya çok iş düşüyor. Hukukçularda bir algı değişimi lazım. Hukukçular ön yargılarla, toplumdaki diğer kişiler gibi düşünürlerse o zaman toplumsal ahlakı, ön yargıyı konuştururlar, hukuku konuşturmaz. Hukukun konuşması için ön yargılarla hukuk arasındaki farkı hukukçuların bilmesi lazım" diye konuştu.

Hukuk öğrencilerinin bu tür klinik derslerini alması için İsveç'deki bazı üniversitelerle görüştüklerini de ifade eden Uygur, protokol imzalayarak öğrenci değişimi yapacaklarını söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı