Gediz Ovası Yeraltı Sularını Besleme Projesi

Gediz Ovası Yeraltı Sularını Besleme Projesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Kınacı:

MANİSA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, yoğun şekilde kullanılması durumunda 20 yıl sonra yer altından çekilecek su kalmayacağını söyledi. 

Cumali Kınacı, Manisa Organize Sanayi Bölgesi salonunda yapılan Gediz Havzası Yeraltı Sularını Besleme Projesi'nin tanıtım toplantısındaki konuşmasında, yer altı sularının yer üstü sularını besleyen kaynaklar olduğunu ifade etti.

Yer altı sularının sadece rezerv yönünden değil, kalite yönünden de kontrol edilmesi gerektiğini kaydeden Kınacı, yeryüzündeki ekosistemin varlığının yer altı sularının varlığına bağlı olduğunu belirtti. 

Kontrolsüz kullanım nedeniyle yer altı sularının hızla azaldığını vurgulayan Kınacı, şöyle konuştu:

"Bu şekilde yer altı suları hızlı bir şekilde kullanılmaya devam edilirse 20 yıl sonra yer altından çekilecek su kalmayacak. Yer altı sularını suni olarak besleme, dünyada uygulanan bir yöntem. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü olarak en gelişmiş ülkelerdeki uygulamaları yapmaya gayret sarf ediyoruz. Gediz Havzası'nda bu projeye başladık."

Proje ile Avrupa Birliğinin su çerçeve direktiflerini yerine getireceklerini anlatan Kınacı, yer altı sularının korunmasına yönelik rehberler hazırlayacaklarını ve ilgili kurumların bu rehberlerden yararlanmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Türkiye'ye özgü yeni metotlar geliştireceklerini söyleyen Kınacı, "Gediz Havzası'ndaki yer altı suyunun kalite ve miktar olarak korunması için mesul kurumlar belirlenecek. Projenin neticeleri değerlendirilecek. Bu toplantı ve uygulama ülkemiz için öncü bir çalışmadır" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı