Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Geçmişten günümüze Yunak

Takip eden okuyucularımız bilir, Konya Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Sanat Adamları Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “İkindi Sohbetleri”nin Mart ayındaki son program konuğu Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün idi.

Yoğun bir katılımla gerçekleşen programda Ahmet Kâzım ÜrünGeçmişten Günümüze Yunak” ı anlatmıştı.

Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi konferans salonunda gerçekleştirilen sohbete, Eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Doç. Dr. Halil Ürün , Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Genelkurmay Personel Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç,  eski RTÜK Üyesi Paşa Yaşar, Yargıtay Üyesi Veli Değirmenci, Selçuk Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Boran, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphane Müdürü Bekir Şahin, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genetik Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Demirhan, Yunak Belediye Başkanı Abdullah Emre Demirhan,Turgut ve Çevre Köyleri Eğitim Kültür Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ufuk Turgut Koç ve yönetim kurulu üyeleri, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Üyesi Bekir Av. Serdar Ceylan, Koyunoğlu Müze ve Kütüphane Müdürü Hasan Yaşar, Kültür Sanat Adamları Derneği ve Konya Turizm Derneği başkanı Seyit Küçük Bezirci ile çok sayıda yazar ve dinleyici katılmıştı.

Selçuklulardan bu yana Yunak’ın tarihîni anlatan Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün, önce köy, sonra nahiye olarak 1929 yılında Akşehir kazasına, daha sonra 1953’te Resmi Gazete’de yayınlanan bir kanun ile de kaza haline getirildiğini ; Turgutlu’nun daha sonra da Çeltik kasabasının Yunak’a bağlandığını söylemiş;

Tarih boyunca bu ülke için hiçbir etnik ayrılık gözetmeksizin hep birlikte omuz omuza bir direniş, bir mücadele verildiğini; bunun en güzel örneğini de Yunak-Çeltik Şehitleri ve Gazileri ile ilgili Savunma Bakanlığında yaptığı çalışmayla bir kitap halinde ortaya koyduğunu ifade etmiş; “65 Defter, 550 bin kayıt taradım. Dedemiz Çanakkale şehidi olduğu için onun izini takip etmek adına ortaya bir eser çıkardık. Babamızın iki dayısı ve dedemiz Çanakkale’de şehit oldular. Rahmetli dedemiz 37 yaşında Çanakkale’ye giderken babamız henüz bir yaşındaymış ve bir daha dönmüyor. Çanakkale’de bir top mermisiyle parçalanıp şehit olmuş. Kayıtlı olarak Çeltik 14, Odabaşı 13, Yukarıpiribeyli 10 şehit vermiş. En çok kayıp veren üç yerleşim birimi ise Turgutlu 96, Çeltik 57, Yunak 54’dür.”şeklinde ifade etmişti.

image002.gif

Program sonunda Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün’e Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ile Kültür Sanat Adamları Derneği ve Turizm Derneği başkanı Seyit Küçükbezirci tarafından Büyükşehir Kültür Yayınları ve Şükran Plaketi takdim edilmişti.

Düzenlenen bu programda birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız duyduğumuz şu günlerde, farklı toplulukların oluşturduğu kardeşliğe, birlik ve beraberlik ruhuna sahip Yunak yerinde bir örnek olarak anlatılmıştı.

 

…………

“Yunak, Konya,Eskişehir, Ankara, Afyon ve Isparta beşgeninin ortasında yer alan Konya’nın uzak ilçelerinden biridir. XIX. yy ortalarında Sivrihisar’ın Buzluca ve Sığırcık köylerinden gelen Kürtler tarafından kurulan ve daha sonra bölgede Selçuklulara kadar uzanan bir tarihe sahip Turgut ve Emirdağ yöresinden gelen Türkmenler ve XX yy ortalarında Bulgaristan’dan gelen göçmenlerle bir Türkiye prototipini oluşturan Yunak, yerleşim birimi olarak bir Bizans yerleşkesiydi. Ayrıca çevrede rastlanılan höyükler, bölge tarihinin İlkçağlara kadar gittiğini göstermektedir.”diyor  Geçmişten Günümüze Yunak adlı eserinde Ahmet Kâzım Ürün.

image004-007.jpg

Yunak Adının Kaynağı adlı giriş bölümü ile başlayan Geçmişten Günümüze Yunak kitabı, Coğrafyası, Geçmişte Yunak ile Cumhuriyet Sonrası ve Günümüzde Yunak adlı bölümlerden oluşuyor.  Alt başlıklarda ise oldukça güzel bilgiler sunuyor Ahmet Kâzım Ürün. Eseri,Yunak’ı hiç tanımayan birisi bile okuduğunda doyurucu bilgilere ulaşabilir. İşlenilen konuların resim,gazete kupürleri, harita, arşiv ve belgelerle gösterilmesi kitabın yoğun bir araştırma süreci sonucunda vücuda geldiğini gösteriyor. Ekler adındaki son bölümde ise , Eski Yunak ve Yunaklılara ait fotoğraflar yer alıyor.

Birinci Dünya Savaşında başta Çanakkale ve Yemen olmak üzere bir çok cephede savaşmak üzere Yunak ve çevresinden askerler sevkedilmiş, seferberlik ilan edilen bu dönemde her yaştan insan savaşa katılmıştı. O dönem halkının şehit ve gazilerinin, lakapları, doğum ve vefat (şehit) olma tarihleri ile katıldıkları savaşların yer aldığı çizelge, yöre halkının, bu vatan için nasıl da et ve tırnak gibi ayrılmaz bir bütün olduğunu ispatlar mahiyette.

……………

Yine yüzyıllar ötesinden gelen, kendine özgü bir halk kültürü de var Yunak’ın. Düğün âdetleriyle, cenaze âdetleriyle, bayram kutlamalarıyla, oyunlarıyla, yemekleriyle, el sanatlarıyla münhasır bir medeniyet oluşturmuş ilçemiz.

Yunak ilçemizin sosyo kültürel yapısını ele alan bu araştırma eserinden dolayı Prof. Dr. Ahmet Kâzım Ürün’ü tebrik ediyor, darısı diğer ilçelerimizin başına diyorum.

Selametle, ihsanla kalınız.

image005-003.jpg

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

Kitap Hakkında

Yayın Tarihi: 2015

Yayınevi: Aybil Yayınları

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 154

Temin Adresi: Aybil Dijital Baskı Sistemleri ve Matbaa Hizmetleri/ Konya

Yazar Hakkında:

image007-001.jpg

Prof. Dr. Kâzım Ürün;

1962 yılında Akşehir’de doğdu. İlk ve Orta öğrenimini yunak’ta, lise öğrenimini Konya’da, yüksek öğrenimini ise Erzurum’da tamamladı.

Yunak-Çeltik Şehit ve Gazileri adlı eserinin yanı sıra alanında pek çok bildiri ve makalesi vardır.

Evli ve üç çocuk babası olup, halen Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum