Gebze'de "Araç ve Aksam Parçaları Test Merkezi" projesi

Gebze'de "Araç ve Aksam Parçaları Test Merkezi" projesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gebze'de "Araç ve Aksam Parçaları Test Merkezi" kurulmasına ilişkin düzenlenen imza törenine katıldı. 

Başiskele ilçesinde bir otelde gerçekleştirilen törende konuşan Işık, imalat sanayisinin kalbi konumundaki Kocaeli'nin, otomotiv yan sanayisinde de Türkiye'nin en önemli illerinden olduğun belirtti.

Otomotivin, Türkiye'nin en güçlü sektörleri arasında yer aldığına dikkati çeken Işık, ihracatı 17 milyar dolar seviyesine ulaşan sektörün bu performansını gelecekte daha da yukarı çıkaracağını söyledi.

Işık, dünyada otomotiv sektöründe inanılmaz rekabet yaşandığını vurgulayarak, "Sektörde gelecek perspektifinde Ar-Ge tabanlı çalışmalar yapılmazsa geriye düşme riski var ama sevindirici olan şu, bütün aktörlerimiz Ar-Ge tabanlı, bilgi bazlı bir üretim anlayışıyla hareket ediyor. Bunun tabi olmazsa olmaz bir parçası da test ve deneyler. Eğer katmadeğeri yüksek ürünler üretmek istiyorsanız mutlaka bunların testini güvenli, hızlı ve ekonomik olarak yapılması lazım" diye konuştu.

İmzalanan protokol kapsamında, bölgesel işbirliği ve dinamiklerin harekete geçirilerek kalkınmanın sağlanması konusunda örnek teşkil eden projeyi hayata geçireceklerini dile getiren Işık, kalkınma ajanslarının sadece Kocaeli'nde değil, tüm illerde kalkınmanın temel lokomotifi olduğunu ifade etti.

- Kalkınma Bakanı Yılmaz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da otomotivle ilgili testlerin Türkiye'de yapılması için kurulması planlanan merkezin, sanayinin bilgi tabanlı gelişimine destek vereceğini kaydetti.

Bir taraftan firma bazlı rekabet gücünü artırmaya çalışırken, bir taraftan da firmaların ortak ihtiyaçlarını maliyet etkin şekilde karşılamak durumunda olduklarına işaret eden Yılmaz, "Kümelenme anlayışı içinde, işbirlikçi rekabet kavramı içinde otomotiv sanayimizin çok daha rekabetçi hale gelmesi gerekiyor. Bu anlamda bu projenin son derece önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Çiftçi, sözleşmeyi imzaladı. 

MARKA'nın kurulması için 3 milyon lira destek sağlayacağı merkezin hayata geçirilmesiyle söz konusu test ücretleri için her yıl yurt dışına giden 3 milyon avronun ülkede kalması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı