Gdaü Parlamenter Asamblesi'nin Çalışma Toplantısı Sona Erdi

Gdaü Parlamenter Asamblesi'nin Çalışma Toplantısı Sona Erdi

Toplantıda, iç güvenlik, sınır güvenliği, teröre karşı mücadele, çocuk hakları başta olmak üzere birçok konunun gündeme geldiği bildirildi- AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Sertçelik: ''Asamble Sekreteryası'nın İstanbul'da olması için teklifte bulun

TİRAN (AA) - Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Parlamenter Asamblesi toplantısı sona erdi.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da dün başlayan toplantıda, iç güvenlik, sınır güvenliği, teröre karşı mücadele ve çocuk hakları başta olmak üzere birçok konunun gündeme geldiği bildirildi.

Arnavutluk Meclis binasında bugün de devam eden toplantının başında, gazetecilerin görüntü alınmasına izin verildi.

Toplantıya Türkiye, Bosna Hersek, Karadağ, Moldava, Romanya, Sırbistan, Slovenya, Arnavutluk ve Kosova Parlamentolarından temsilcileri katıldı. Türkiye'yi, bu toplantıda Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyesi ve AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Seyit Sertçelik temsil etti.

AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Seyit Sertçelik, toplantı sonrasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün başlayan toplantıda bölgeyi ilgilendiren birçok konunun gündeme geldiğini söyledi.

Derin kültür ve tarihi değerlerle bağlı olunan Güneydoğu Avrupa ülkeleriyle siyasi kültürel ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi amaçıyla 12 ülkenin katılımıyla  bir yapının ortaya çıktığını anlatan Sertçelik, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Tiran’da dün başlayan toplantının gündeminde birçok konuyla birlikte Asamble Sekreteryası'nın ve bütçesinin de konuşulduğunu aktaran Sertçelik, GDAÜ Parlamenter Asamblesi Sekreteryası'nın İstanbul'da olması ve ilk beş yıllık masraflarının Türkiye tarafından karşılanması önerisini üye ülkelere ilettiklerini kaydetti.

Sertçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Memnuniyetle ifade etmeliyim ki dün yaptığımız toplantıya katılan 10 ülkeden büyük çoğunluğu Türkiye’nin önerisini desteklediklerini ifade ettiler. Ancak nihayi karar, Tiran'da 22- 23 Mayıs tarihlerinde TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in de katılımıyla gerçekleştirilecek olan genel kurul toplantısında alınacak. Bugünkü toplantıda ise genel kurula yönelik hazırlıkları yaptık ve raporları hazırladık.''

 

- Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci 

 

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ), Balkanlar'da barış ve istikrarın tesis edilmesi, iyi komşuluk ilişkilerinin kurulması ve bölgesel işbirliğinin sağlanması amacıyla 1996 yılında Bulgaristan'da kuruldu.

GDAÜ 'nün amaçları arasında, bölge ülkeleri arasında siyasî ve güvenlik alanlarında işbirliğinin güçlendirilmesi, ekonomik işbirliğinin teşvik edilmesi ve işbirliğinin demokratik kurumlar, adalet, yasadışı faaliyetlerle mücadele ve beşeri boyutlarının genişletilmesi yer alıyor.

Oluşumun kurucu üyelerinden olan Türkiye, 1998-1999 ve 2009-2010 yıllarında dönem başkanlığını yürüttü. Oluşumun dönem başkanlığını geçen yıldan itibaren Arnavutluk yürütüyor.

Gdaü Parlamenter Asamblesi'nin Çalışma Toplantısı Sona Erdi

Gdaü Parlamenter Asamblesi'nin Çalışma Toplantısı Sona Erdi

Kaynak:Haber Kaynağı