Gazze'ye 3. Özgürlük Filosu

Gazze'ye 3. Özgürlük Filosu

İsveç'ten Gazze'ye 10 Mayıs'ta yola çıkan ve 29 Haziran'da uluslararası sularda İsrail ordusunun müdahale ettiği Marianne gemisindeki 18 aktivistten gözaltında tutulan son iki kişi de serbest bırakıldı

ANKARA (AA) -  İsveç'ten Gazze'ye 10 Mayıs'ta yola çıkan ve 29 Haziran'da uluslararası sularda İsrail ordusunun müdahale ettiği Marianne gemisindeki 18 aktivistin tamamı özgürlüğüne kavuştu.

HH İnsani Yardım Vakfı Uluslararası İlişkiler ve Diplomasi Koordinatörü İzzet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada Marianne gemisindeki Joel Opperdoes ve Gustave Bergstrom'un İsveç'e ulaştığını kaydetti.

Şahin, gemideki son 2 kişinin de İsveç'e ulaşmasıyla 18 aktivistin tamamının özgürlüğüne kavuştuğunu söyledi.

Böylece hiçbir açıklama yapılmadan İsrail'in Ramla kentindeki Givon hapishanesinde bekletilen ve insanlık dışı muameleye maruz kaldıkları ifade edilen aktivistlerin tamamı 10 günlük bir bekleyişin ardından serbest kalmış oldu.

- 18 aktivist 10 günde serbest kaldı

İsrail ordusunun Gazze'ye 3. Özgürlük Filosu'na uluslararası sularda müdahalesinin ardından, gemide bulunan Tunus'un eski devlet başkanı Muhammed Munsif el-Marzuki, İspanya'nın Galisya Milliyetçi Bloku (BNG) partisinden Avrupa parlamenteri Ana Miranda ve İsrailli Arap asıllı milletvekili Basil Gattas birkaç gün içinde sınırdışı edildi.

Aktivistlerden Rusya'dan gazeteci Nadya Kevorkova, Kanada’dan üniversite öğretim üyesi Robert Lovelace ve Kevin Neith, Norveç’ten Herman Reksten ve El Cezire Kameramanı Ammar al Hamdan, Fas’tan El Cezire muhabiri Muhammed al Hakkali, İsrail’den Kanal 2 televizyonu muhabiri Ohad Hemo, Yeni Zelanda’dan Maori televizyonu muhabirleri Ruwani Perera ve Jacob Bryant ise farklı günlerde serbest bırakıldı.

Son olarak gazeteci Kajsa Ekis Ekman, müzisyen Dror Feiler, denizci Charlie Andreasson, geminin aşçısı Jonas Karlin ile Joel Opperdoes ve Gustave Bergstrom'ın da İsveç'e ulaşmasıyla tutuklu bulunan aktivist kalmadı.

Filoya ait dört teknenin 27 Haziran günü Yunanistan'dan demir alıp Marianne gemisine katılmasıyla başlayan Gazze'ye 3. Özgürlük Filosu, öncü durumdaki Marianne gemisinin İsrail tarafından Aşdot limanına çekilmesiyle dönmüştü.

Gazze'ye insani yardım götürmek için 10 Mayıs'ta İsveç'in Göteborg şehrinden demir alan Marianne gemisi, Danimarka'nın başkenti Kopenhag ve Yunanistan'ın Girit Adası'na uğradıktan sonra 26 Haziran'da Girit'ten Gazze'ye doğru yola çıkmıştı. İsrail, gemiye 29 Haziran'da uluslararası sularda müdahale etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı