Gazzeli hurma üreticileri pazarlama sıkıntısı yaşıyor

Gazzeli hurma üreticileri pazarlama sıkıntısı yaşıyor

Gazze Şeridi'ndeki hurma yetiştiricileri, İsrail'in 12 yıldır aralıksız uyguladığı ablukanın sonucu derinleşen ekonomik kriz ve halkın düşük alım gücünden arz fazlası oluşan ürünlerini ihraç etmenin yollarını arıyor

GAZZE (AA) - HİDAYET ES-SAİDİ - Gazze Şeridi'ndeki hurma yetiştiricileri, düşük alım gücü sebebiyle iç pazarda tüketilemeyen ürünlerini ihraç etmenin yollarını arıyor.

Gazze'de oldukça verimli geçen hasat sezonunda çiftçiler, yıllardır süren İsrail ablukası sebebiyle yaşanan ve siyasi sorunlarla derinleşen ekonomik kriz dolayısıyla pazardaki hareketliliğin durmasından ve ürünlerini dışa satamamaktan yakınıyor.

Gazze'nin ortasındaki Deyr el-Belah kentinde bulunan bahçesinde hurma hasadı yapan Muhammed el-Berke, bu yıl hurmada yüksek verim elde ettiklerini ifade etti.

Berke, fiyatlar ucuz olmasına rağmen Gazze'deki ekonomik sorunlar nedeniyle insanların satın alma gücünün zayıfladığını ve hurmaya olan talebin de azaldığını aktardı.

Gazze'de 10 yıldır hurma yetiştiren Berke, iç pazarda değerlendiremedikleri ürünleri için Tarım Bakanlığının ihracat alternatifleri sunmasını istedi.

-Ekonomik kriz nedeniyle arz fazlası oluştu

Öte yandan Gazze'deki Filistin Tarım Bakanlığı Pazarlama ve Koordinasyon Müdürü Tahsin es-Saka, bu yıl Gazze'deki hurma üretiminin 12 bin tona ulaştığını aktardı.

Gazze'de üretilen hurmaların iç pazardaki ihtiyacı karşıladığını ve başka bölgelere de gönderildiğine işaret eden Saka, düşük alım gücü sebebiyle ürünlerin pazarda biriktiğini ve Gazze'den hurma ihraç etmeyi ümit ettiklerini ifade etti.

Gazze'de İsrail'in 12 yıldır devam ettirdiği abluka nedeniyle yaşanan ekonomik kriz, Hamas ve Fetih hareketleri arasındaki sorunların da etkisiyle derinleşirken, ABD'nin, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) mali yardımları tamamen durdurma kararı zaten zor olan hayat şartlarını çok daha kötüleştirdi.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun 2017 raporuna göre 2 milyona yakın kişinin yaşadığı Gazze Şeridi'nde yoksulluk oranı yüzde 53'ü buluyor.

BM'nin geçen yılki verilerine göre, Gazze'deki nüfusun yüzde 80'i fakirlik ve işsizlik sebebiyle uluslararası yardıma muhtaç durumda.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :