Gazzeli basketçi kadınlar, "engellerine" meydan okuyor

Gazzeli basketçi kadınlar, "engellerine" meydan okuyor

Filistinli Herkeli:-"Dünya çapında turnuvalara katılarak Filistin'in adını uluslararası platformlara taşımak istiyorum"- Engelini dikkate almayan Hitab :-"Abluka altındaki Gazze'den bir takımla birlikte herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan Arap dünyası

GAZZE (AA) - Abluka altındaki Gazze'de basketbol oynayan engelli kadın oyuncular, dünya çapında turnuvalara katılarak Filistin'in adını uluslararası platformlara taşımak istiyor.

Aralarında gençlerinde olduğu Filistinli kadınlar, Gazze'deki tekerlekli sandalye basketbol takımlarında oynayarak "engellere" meydan okuyor. Kadınlar, Filistin'i bölgesel ve uluslararası arenada temsil etmek istiyor.

Filistinli Abir el-Herkeli (25), AA muhabirine yaptığı açıklamada, dört yıl önce engeline meydan okuyarak Selam Fiziksel Engelliler Kulübünde tekerlekli sandalye basketbol takımına yazıldığını, başlangıçta bir takım tepkiler aldığını ancak bu durumu zamanla aştığını söyledi.

- Filistin'in adını dünyaya duyurmak istiyor

Doğuştan engelli olduğunu ifade eden Herkeli, basketbolu çok severek oynadığını ve hayatına yeni bir anlam kattığını ifade ederek, "Dünya çapında turnuvalara katılarak Filistin'in adını uluslararası platformlara taşımak istiyorum." ifadesini kullandı.

Çocukluğundan bu yana engelini dikkate almadığını ifade eden Muna Hitab da (49) kendisi için "yeni bir hayat" olarak tanımladığı basketbol hayatına 7 yıldır devam ettiğini belirtti.

Hitab, "Gençleri basketbol oynarken görüyordum, ben neden yapmayayım dedim ve yazıldım. Başlangıçta biraz tereddüt ettim ancak zorlanmadım. Şimdi tüm bu endişelerimi aştım." diyerek basketbolla olan macerasını özetledi.

Karşılaştığı zorluklara ilişkin ise Hitab, evden kulübe giderken ulaşım araçlarında sıkıntı yaşadığını, stadın engellilere uygun olmadığını, üzerinin açık ve çok sıcak olduğunu, basketbol için gerekli bazı malzemelerin bulunmadığını anlattı.

Hitab, "Abluka altındaki Gazze'den bir takımla birlikte herhangi bir engellemeyle karşılaşmadan Arap dünyasında oynanan basketbol turnuvalarına katılmayı hayal ediyorum." dedi.

Basketbol takımının antrenörü Hena Ebu Muaylık (31) da 2014 yılından bu yana engellilere antrenörlük yaptığını belirterek, "Başlangıçta zorlanmadım diyemem. Özel ihtiyaç sahibi olmaları, farklı ve özel bir muameleyi gerekli kılıyor. Tabi artık tecrübe kazandım, bildiklerimi nasıl aktaracağımı çok iyi öğrendim. Haftada iki gün çalışıyoruz." dedi.

Muaylık, engelliler için psikolojik ve rahatlama aracı olan spor aktivitelerinin toplum tarafından da desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Filistin İstatistik Kurumu verilerine göre, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze'de 18 yaş üstü yaklaşık 17 bini fiziksel, 27 bin engelli bulunuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :