Gazze'den "UNRWA" uyarısı

Gazze'den "UNRWA" uyarısı

Gazze Şeridi'ndeki Ablukayı Kırma Halk Komitesi, UNRWA'nın bütçe açığının artmasından dolayı mali çöküşe geçebileceği uyarısı yaptı

GAZZE (AA) - Gazze Şeridi'ndeki Ablukayı Kırma Halk Komitesi, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşunun (UNRWA), bütçe açığının artmasından dolayı mali çöküşe geçebileceği uyarısında bulundu.

Komitenin açıklamasında, UNRWA'nın muhtemel ekonomik çöküşünün, dünyadaki milyonlarca Filistinli mültecinin hayatını tehlikeye atacağı vurgulandı.

Açıklamada, "Dünya bu aşamada yalnızca bir seçenekle karşı karşıya. O da uluslararası sözleşmeler ve ilkelerle bağdaşan insani hizmetlerinden dolayı UNRWA'ya destek vermek ve hizmetlerinin kesintiye uğramasına izin vermemek." değerlendirmesi yapıldı.

Uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi istenen açıklamada ayrıca, UNRWA'nın "bütçe açığının kapatılması" için İtalya'da bu ay yapılması planlanan konferansta, insani durumun kötüye gittiği Gazze'nin kurtarılmasına yönelik de acil yardım fonu oluşturulması çağrısına yer verildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen yıl aralık ayında Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını duyurmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 16 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "UNRWA'ya verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün tekrar gözden geçirilmek üzere" askıya alındığını belirtmişti.

Filistin İstatistik Merkezi verilerine göre, UNRWA'ya kayıtlı 5,9 milyon Filistinli mülteciden 2,1 milyonu Ürdün'de, 1 milyon 445 bini Gazze'de yaşıyor, bunu sırasıyla Batı Şeria, Suriye ve Lübnan takip ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :