Gazze'deki elektrik krizi felçli gencin hayatını tehdit ediyor

Gazze'deki elektrik krizi felçli gencin hayatını tehdit ediyor

Şucaiyye Mahallesi'nde yatağa bağlı yaşayan felçli Hamid, kriz nedeniyle elektrikle çalışan havalı hasta yatağından demir bir karyolaya taşınmak zorunda kaldı- Hamid'in babası Cebr:- "Elektrik kesintileri yüzünden aspirasyon cihazı çalışmıyor. Hamid'in he

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Gazze'de günlük yaşamın her alanını olumsuz etkileyen elektrik krizi, yatağa bağlı yaşayan hastalar için hayati önem taşıyor.

Gazze Şeridi'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nde yaşayan felçli Yahya Hamid, elektrikle çalışan havalı hasta yatağından kriz nedeniyle demir bir karyolaya taşınmak zorunda kaldı.

Hamid'in babası Cebr, sağ ve sol gözünden başka hiçbir yerini hareket ettiremeyen oğlunun süngerle temas nedeniyle oluşan cilt ülserine yakalanmamak için havalı yatakta yatması gerektiğini belirtiyor.

Günde 12 saatten fazla süren elektrik kesintileri nedeniyle bu yatağın havasını şişiremediklerini ifade eden Cebr, hava sıcaklarının artmasıyla Hamid'in cilt hastalıklarına yakalanma ihtimalinin fazla olduğunu, yatağa bağlı yaşayan bir hastanın tedavisinin de kolay olmadığını dile getirdi.

Cebr, "Felç yüzünden konuşma gücünü de kaybetti. Yaşadığı acıları ifade edemiyor. Sadece yüzünün aldığı halden çektiği çileyi anlayabiliyoruz." dedi.

Halihazırda otuzlu yaşlarında olan oğlunun 2007 yılında Fetih ile Hamas çatışmaları sırasında omur iliğine mermi isabet ettiğini, o zamandan bu yana felçli olduğunu anlatan baba Cebr, Hamid'in aldığı bu yara nedeniyle nefes de alamadığını ve nefes borusuna trakeostomi tüpü takıldığını söyledi.

- "Kriz doğrudan oğlumun hayatını tehdit ediyor"

Boğazından nefes alan oğlunun elektrikle çalışan ve ağız içinde biriken salgının çekilme işlemini yapan portatif aspirasyon cihazını da kullanmak zorunda olduğunu belirten Cebr, "Elektrik kesintileri yüzünden bu cihaz çalışmıyor. Hamid'in her an boğulma tehlikesi var. Elektrik krizi doğrudan oğlumun hayatını tehdit ediyor." dedi.

Cebr, mideye doğrudan bağlanan tüple günde 6 ya da 7 kez Hamid'i beslediklerini, bu nedenle yiyeceklerinin robottan geçirilip çok ince püre şeklinde olması gerektiğini, ancak elektrik krizi nedeniyle öğünlerin uzun saatler geciktiğini anlattı.

Elektrik krizinin yanı sıra fakirlik yüzünden de sıkıntı çektiklerini ifade eden Cebr, PEG ile enteral beslenme için kullandıkları tüpün 6 ayda bir değiştirilmesi gerektiğini ancak 2 yıldır yenisini alamadıklarını dile getirdi.

Hamid'in Filistin Kurtuluş Örgütü'nden (FKÖ) 277 dolar hasta aylığı aldığını belirten Cebr, haftalık ilaç giderinin 69 dolar, evde tedavi seanslarının ise 25 dolar olduğunu belirtti.

Cebr, oğlunun yaşamasının güvence altına alınması için evdeki elektrik sıkıntısını telafi edecek alternatif bir güç kaynağı temin edilmesi talebinde bulundu.

Gazze'deki Enerji Kurumu, geçen nisan ayında bölgedeki elektrik santralinin çalışmalarının durduğunu açıklamıştı. Kurum, aksaklığın nedenini, Filistin hükümetinin santralin çalışması için gerekli olan yakıta uyguladığı vergiler olduğunu belirtmişti.

Sağlık Bakanlığı Eczacılar Genel Müdürlüğü de salı günü yaptığı açıklamada ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle hizmetlerinin duracağı uyarısında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :