Gazze'deki altyapı yetersizliği için tehlike uyarısı

Gazze'deki altyapı yetersizliği için tehlike uyarısı

İsrailli insan hakları kuruluşu Gisha'nın yayımladığı rapora göre Gazze'deki altyapı yetersizliği "ciddi boyutlara" ulaştı- Raporda, Gazze Şeridi'ni yıllardır abluka altında tutan İsrail'in, bölgede günlük hayatı felç eden altyapı sorunuyla ilgili ilk der

KUDÜS (AA) – İsrailli insan hakları kuruluşu Gisha, Gazze Şeridi'ndeki altyapı yetersizliğinin "ciddi boyutlara" ulaştığını belirterek çözüm için bir an önce harekete geçilmesi uyarısında bulundu.

Gisha'nın yayımladığı "Anahtar üstündeki el: Gazze Şeridi’ndeki alt yapıdan kim sorumlu?" başlıklı raporda, konuyla ilgili bilgi, belge ve fotoğraflara yer verildi. Çalışmada, bölgedeki altyapının yetersiz kalmasında ilk dereceden sorumlunun İsrail olduğu belirtildi.

Gazze'de başta elektrik sorunu olmak üzere, su, enerji ve iletişim hatlarının yetersizliğine dikkat çekilen raporda, "Bu sıkıntılar günlük hayatı felç ediyor, sağlık ve eğitim hizmetlerini aksatıyor, bireysel ekonomi ve güvenliğe ciddi zararlar veriyor." denildi.

Çalışmada, bölgedeki mevcut koşullar "normal bir yaşam için gerekli temel şartlardan tamamen yoksun" olarak nitelenirken, İsrail’in siyasi hedeflerini gerçekleştirmek için Gazze'deki insani durumu sömürdüğü vurgulandı.

- "Sıkıntılar giderilmezse ihmalin sonuçları İsrail'in kendi topraklarına uzanacaktır"

Gazze Şeridi'ni yıllardır abluka altında tutan İsrail'e ahlaki ve kanuni sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısı yapılan raporda, "Bu sıkıntıların giderilmesine izin vermemesi halinde, bu ihmalin sonuçları İsrail'in kendi topraklarına uzanacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Gisha'nın raporunda, İsrail'in yanı sıra, Filistin yönetimi, Hamas, Mısır ve uluslararası camiaya da sorumluluk üstlenme çağrısı yapılırken şunlar kaydedildi:

"Altyapının ıslahı ve inşası için gerekli malzemelerin girişine izin verilmeli, Filistinli ve uluslararası taraflar üzerine düşeni yapmaları konusunda harekete geçmelidir."

İsrail, Gazze Şeridi'ne 10 yıldır karadan, denizden ve havadan abluka uyguluyor.

Ablukanın yol açtığı sıkıntıların dışında Gazze'deki Filistinliler bu süreçte İsrail'in saldırılarına da maruz kaldı.

İsrail'in Gazze'ye iki buçuk yıl önce düzenlediği saldırılarda 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda binlerce bina yıkılırken kentin altyapısı da büyük hasar görmüştü.








AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :