Gazze'de yoksulluk ve diyabet çocukları tehdit ediyor

Gazze'de yoksulluk ve diyabet çocukları tehdit ediyor

Gazze’deki Abdulaziz er-Rantisi Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Başkanı Behnesavi:- "Fakirlik nedeniyle ailelerin çoğu, düzenli şeker ölçüm çubuğu alamıyor. Kandaki şeker seviyesini öğrenmeden insülin enjekte ettikleri için bu durum çocuklarının haya

GAZZE (AA) - HİDAYE ES-SAİDİ - Gazze'de diyabetli çocuklar sağlık sektöründeki imkanların yetersizliği ve fakirlik nedeniyle tedavilerini olması gerektiği gibi sürdüremiyor. 

Gazze Şeridi'ne 2006'dan beri uygulanan İsrail ablukası ve saldırılar nedeniyle diğer alanlar da olduğu gibi sağlık sektörü de büyük darbe aldı. 

AA muhabirine konuşan Gazze’deki Abdulaziz er-Rantisi Çocuk Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Başkanı Cemil el-Behnesavi, insülin ve şeker ölçüm çubuğu eksikliği nedeniyle Gazze’deki diyabetli çocukların gerçek bir tehditle karşı karşıya olduklarını belirtti.

Behnesavi, "Fakirlik nedeniyle ailelerin çoğu düzenli olarak şeker ölçüm çubuğu alamıyor. Kandaki şeker seviyesini öğrenmeden insülin enjekte ettikleri için bu durum çocuklarının hayatını tehdit ediyor" dedi.

- "Sağlık, diyabet kültürü ve bilinci alanlarında acı durumdalar"

Diyabet alanında faaliyet gösteren Hayfa Derneğinin kurucu üyelerinden Avni Şuveyh, Gazze Şeridi’ndeki bin 500 diyabetli çocuktan yalnızca 200’üne hizmet verebildiklerini belirterek,  "Gazze Şeridi'ndeki diyabetli çocuklar, sağlık, diyabet kültürü ve bilinci alanlarında acı durumdalar, durum daha da kötüye gidiyor" diye konuştu.

Mehziyye el-Ceru (42), 7 çocuğundan 2'sinin şeker hastası olduğunu ifade ederek, çocuklarına uygun oranda insülin enjekte edilmesi için doktorların günde en az 4 kez şeker ölçümü yapılmasını önerdiğini, ancak  maddi yetersizlik nedeniyle bunu yapamadıklarını anlattı.

-"Eşim 300 dolar maaş alıyor, çocukların tedavi masrafları 550 dolar"

Ceru, eşinin yaklaşık 300 dolar maaşla kaporta boyacı olarak çalıştığını, şeker ölçümü yapılabilmesi için kullanılan ölçüm çubukları ve diğer tedavi masraflarının ise ayda 550 dolara ulaştığını kaydetti.

Anne Ceru, "7 çocuğumuz için ancak yiyecek temin edebiliyoruz. Şeker hastası çocuklarımın ihtiyaçlarını nasıl karşılayalım. Eşim ek iş aradı ancak bulamadı. Diyabetli çocuklara yardımcı olan kurumlar yok. Sağlık Bakanlığı da bizim gibi maddi imkanı kısıtlı ailelere şeker ölçüm çubuğunu ücretsiz vermiyor" ifadelerini kullandı.

İnsülin kalemlerini Sağlık Bakanlığı'ndan ücretsiz aldığını aktaran Ceru, ancak bu enjeksiyon aparatlarının iğnelerinin kalın olduğunu ve çocuklara uygun kalitede olmadığı söyledi.

Mehziyye el-Ceru'nun diyabetli kızı Neriman (12), ölçüm yapmadan insülin enjekte ettiği  için şekerinin düştüğünü, başının döndüğünü ve bilincini kaybettiği durumlar yaşadığını ancak ailesinin de gerekli miktarda ölçüm çubuğu alacak maddi güçte olmadığını belirtti.

Küçük Ceru, kendisinin daha bilinçli olduğunu ve durumunu daha iyi anlatabildiğine işaret ederek kardeşi Muhammed'in (9) durumunu kendisi kadar iyi anlatamadığı için daha çok şeker ölçümüne ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Muhammed ise "Okula giderken çok yoruluyorum. Bir defa eve dönerken şeker komasına girdim. Amcam gördü ve beni evi getirdi" diyerek, babasının onu otobüsle okula göndermek için maddi imkanının yetersiz olduğunu söyledi.

Diğer bir diyabet hastası Ahmed Ebu Tahun'un annesi Ranya Ebu Tahun, oğlu 4 yaşındayken bu hastalığın ortaya çıktığı belirtti.

Oğlu için aylık 5 kutu şeker ölçüm çubuğuna ihtiyaç duyduklarını anlatan anne Ebu Tahun yaşadıkları imkansızlıkları şöyle anlattı:

"Ahmed'in yemesi gereken özel besinler var. Ancak ekonomik durumumuzun kötü olması nedeniyle her zaman temin edemiyoruz. Eşim bir kurumda şoför olarak çalışıyor, aldığı maaş 250 dolar. Maaşın büyük bir bölümü ancak şeker ölçüm çubuklarını karşılar. Ahmed'in diğer ihtiyaçlarını, vitaminlerini ve evin gereksinimlerini nasıl karşılayalım. Oğlum şekeri çok yükseldiği için birçok kez bilincini kaybetti. Yoğun bakımda kaldı." 

- "Arkadaşlarımla oynayamıyorum"

Maddi imkansızlıklar sebebiyle gerektiği gibi tedavi olamayan Ahmed Ebu Tahun, diyabet nedeniyle sürekli mide ve baş ağrısı hissettiğini, arkadaşlarıyla oynayamadığını anlattı.

Ebu Tahun, hastalık nedeniyle gözünde de sorunlar ortaya çıktığını okuldaki başarısının da düştüğünü kaydetti.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, temel ilaçlar listesinde yüzde 30, tıbbi araç gereçte yüzde 55 oranında yetersizlik olduğunu açıklamıştı. 

Dünya Bankası tarafından 22 Mayıs'ta yayımlanan rapora göre, en yüksek işsizlik oranı yüzde 40'la Gazze Şeridi'nde kaydediliyor. Rapora göre, Gazzelilerin yüzde 80'i bir şekilde sosyal yardım alıyor. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı