Gazze'de "Filistin Esirler Günü" gösterisi

Gazze'de "Filistin Esirler Günü" gösterisi

Filistinliler, İsrail hapishanelerindeki tutukluların sorunlarına dikkati çekmek amacıyla Gazze'de gösteri yaptı

 İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin sorunlarına dikkati çekmek için her yıl 17 Nisan'da gerçekleştirilen "Filistinli Esirler Günü" münasebetiyle Gazze'de gösteri düzenlendi.

Filistinliler, her yıl 17 Nisan'da gerçekleştirilen "Filistinli Esirler Günü" dolayısıyla Gazze'deki Uluslararası Kızılhaç Komitesi binası önünde toplandı.

Filistin siyasi yelpazesinden farklı grupların çağrısıyla toplanan göstericiler, "tutukluların serbest bırakılması" yönünde slogan attı. Göstericiler, ayrıca "parmaklıklar arkasındaki Filistinlilere destek" amaçlı pankartlar taşıdı.

Burada konuşma yapan Hamas yöneticilerinden Fethi Hamadi, "Filistinli siyasi grupların tamamının, tüm esirlerin serbest bırakılması için çalıştığını" belirterek, "Filistinli esirler meselesi, Filistinli siyasi gruplarla, İsrail'in Mısır aracılığıyla gerçekleştirdiği görüşmelerde masadaydı. Bizler esirler meselesi çözülmeden uzlaşının sağlanamayacağını söyledik." dedi.

İsrail'i, Filistinli esirlerle son açlık grevini sonlandırmaları için varılan anlaşmadaki vaatlerini tutmaya çağıran Hamadi aksi takdirde "yumuşaktan serte tüm seçenekleri" değerlendireceklerini ifade etti.

İslami Cihad Hareketi'nin Gazze'deki yöneticilerinden Nafiz Azzam da Filistinli tutukluların gerçekleştirdiği son açlık grevinde karşılaştıkları zorluklar esnasında "siyasi kimlik ayrımlarını ortadan kaldırdıklarını" söyledi.

Filistin resmi kaynaklarına göre, İsrail hapishanelerinde 500'e yakını idari tutuklu, 230'u çocuk olmak üzere yaklaşık 5 bin 700 Filistinli bulunuyor.

İsrail "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkoyabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Filistin Ulusal Konseyi 1974'te 17 Nisan'ı "Filistin Esirler Günü" olarak ilan etmişti. Filistinliler her yıl 17 Nisan'da düzenledikleri etkinliklerle İsrail hapishanelerindeki tutuklular meselesini dünya kamuoyunun gündemine getirmeye çalışıyor.

- Filistinli tutukluların seslerini duyurma aracı: Açlık grevleri

Filistinli tutuklular, uygulanan bu politikalar karşısında seslerini duyurabilmek ve İsrail Cezaevleri İdaresinden taleplerine karşılık alabilmek için zaman zaman açlık grevine başvuruyor.

Açlık grevi sırasında su ve bir miktar tuz dışında hiçbir şey almayan tutuklular bu grevi bazen ferdi bazen de toplu şekilde gerçekleştiriyor.

Filistinli tutukluların son sekiz günlük açlık grevi, pazartesi günü İsrail Cezaevleri İdaresi ile varılan ön anlaşmayla sonlanmıştı.

Filistinli tutukluların başlıca taleplerinden birisi, cezaevinde ankesörlü telefonların yüklenmesi ve her bir tutukluya haftada üç kez en az 15 dakika süreyle kullanma hakkı verilmesiydi.

Tutuklular, ayrıca sağlığa zarar veren cep telefonu sinyali kesici cihazların kaldırılmasını, Gazze'deki tutuklu ailelerinin ziyaretlerinin yeniden başlamasını, genel kullanıma açık ankesörlü telefonların bağlanmasını, baskınların sonlandırılmasını, tıbbi ihmallerin sona ermesini ve şartların iyileştirilmesini talep ediyordu.

Gazze'de

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :