Gazze'de abluka karşıtı gösteriler

Gazze'de abluka karşıtı gösteriler

Hamas'ın çağrısı üzerine düzenlenen yürüyüşlerde İsrail'in yanı sıra Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı hedef alan sloganlar atıldı

GAZZE (AA) - İsrail'in 11 yıldan bu yana uyguladığı abluka ve son dönemde artan elektrik kesintileri Gazze Şeridi'nde protesto edildi.

Hamas'ın çağrısı üzerine Gazze Şeridi genelinde "Öfke Uyarıcısı" ismiyle düzenlenen yürüyüşlere katılan yüzlerce kişi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı, İsrail'in bölgeye uyguladığı ablukadan sorumlu tutarak, "Abbas, bizleri temsil etmiyor" ve "Abbas gitsin" yazılı pankartlar taşıyıp bu yönde sloganlar attı.

Gazze'deki Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Halil el-Hayye, Gazze kentinde düzenlenen gösteride yaptığı konuşmada, "Bugün Gazze'deki Filistin halkının öfke ve seferberlik günüdür. Filistinli tüm grup ve oluşumlar olarak, halka karşı zalimce uygulanan abluka ile hastanelerde yatan hasta ve okullarda eğitim gören öğrencilere karşı yapılan elektrik kesintilerine tepkimizi duyuruyoruz." diye konuştu.

Hayye, AA muhabirine yaptığı açıklamada da söz konusu yürüyüşlerle İsrail hapishanelerinde üç haftadır açlık grevi yapan Filistinli tutuklulara destek verdiklerini vurguladı.

Hayye, "Bugün değişmezler üzerinde birleşme, esirler için birleşme, Kudüs ve Mescid-i Aksa için birleşme günü olmasının yanı sıra Gazze'ye yönelik abluka ve İsrail ile emniyet koordinasyonuna karşı tek duruş sergileme günüdür." dedi.

Hamas kadın kolları yöneticilerinden Sümeyye ed-Dehşan ise şunları kaydetti:

"Bu yürüyüşler, tüm Filistin halkını temsil ediyor. Halkın tümü, Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması için kamuoyu ve insan hakları kuruluşlarına seslerini duyurmaya çalışıyor. Bugün burada mücadeleci bir halk olarak haklarımızın iade edilmesi ve sınır kapılarının açılmasını talep ediyoruz. Bizler, sadece özgürlüklerini isteyen bir halktan ibaretiz."

Hamas'ın 2006 yılındaki seçimleri kazanmasından bu yana İsrail ablukası altında bulunan Gazze Şeridi'nde yıllardır ekonomik darboğaz yaşanıyor.

Gazze'deki Enerji ve Tabii Kaynaklar Kurumu, Filistin hükümetinin akaryakıta uyguladığı yüksek vergiden dolayı bölgedeki tek elektrik santralinde üretimin geçen ay durduğunu açıklamış, ardından bölgede elektrik kesintileri artmıştı.

Filistin'de 2 Haziran 2014'te kurulan Ulusal Uzlaşı Hükümeti, Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Gazze Şeridi'nde göreve başlayamamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :