Gaziantep'te belediyeden hayvancılara yem desteği

Gaziantep'te belediyeden hayvancılara yem desteği

Büyükşehir Belediyesi, koyun ve keçilerin yavrulama dönemi nedeniyle, 2 bin 583 üreticiye bin 300 ton süt yemi dağıttı

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, koyun ve keçilerin yavrulama dönemi nedeniyle, 2 bin 583 üreticiye bin 300 ton süt yemi dağıttı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü İbrahim Özcan, İstasyon Meydanı'nda düzenlenen törende, son 10 yılda Türkiye'nin tarımsal üretim hasılasının 23 milyar dolardan 62 milyar dolara yükseldiğini söyledi. 

Türkiye'nin tarımsal hasıla bakımında dünyada 11'incilikten 7'nci sıraya, Avrupa'da ise 5'incilikten 1'inci sıraya yükseldiğini anlatan Özcan, 2023 hedefinin ise dünya 5'inciliği olduğunu vurguladı.

Özcan, bakanlık olarak hayvancılığa ve tarımsal üretime 2015 yılı için 10 milyar liralık kaynak ayrıldığını, bunun yüzde 32'sinin ise hayvancılığa ayrıldığını dile getirerek, "Bu değer 2002 yılında yüzde 4,4'tü. Hayvancılığa verdiğimiz önem buradan da anlaşılabilir. Süt üretimimiz 8,5 milyon tondan 19 milyon tona, kırmızı et üretimimiz 420 bin tondan 1 milyon 8 bin tona, kanatlı eti üretimimiz 720 bin tondan 2 milyon tona çıkmıştır. Bu artışların yanında biz 186 ülkeye bin 730 çeşit tarımsal ürün ihraç ediyoruz" dedi. 

Üreticilere verilen desteklemeleri anlatan Özcan, şöyle konuştu:

"Bu coğrafya küçükbaş hayvancılık coğrafyasıdır. Burası çok önemli gelişmelerin, ilklerin yaşandığı bir coğrafyadır. Büyükbaş hayvan varlığımız şu anda 14,5 milyon, küçükbaş hayvan varlığımız ise 41,5 milyon. Çiftçimizi, üreticimizi desteklersek, organizasyonunu sağlar, işbirliğini artırırsak çok önemli atılımlar gerçekleştiririz. Biz artık çobanlarımızı eğitiyoruz. Onları eğitirken de sigortalı olmasını sağlıyoruz. Çoban çalıştıran kişilerin parası bizden sigortası da bakanlıktan yatırılıyor."

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de son zamanların en kurak yazının ardından bu yıl kış mevsiminin oldukça yağışlı geçtiğini, bunun da çiftçiler için bereket ve para demek olduğunu belirtti. 

Gaziantep'in ne kadar sanayi ve ticaret şehriyse bir o kadar da tarım ve hayvancılık şehri olduğunu anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Gelecek, toprağını, suyunu ve havasını kullananların olacaktır. O yüzden çiftçilik çok önemli bir meslek. Biz bu destekleri çok fazla paramız olduğu için, Antep'te dendiği gibi paramız böğrümüzü deldiği için yapmıyoruz. Gaziantep devletten aldığı destekle 30 büyükşehir arasında kişi başına düşen parayla 30'uncu sırada. Her şey para değil. Bu proje bana geldiğinde, parasına bakmadan hemen gereğinin yapılmasını söyledim. Çünkü koyun ve keçilerin doğum zamanı. Hayvanlar yeterli beslenmediği için çok sayıda kayıp yaşanıyor. Bugün dağıtılan yemler, yavru ve anne ölümlerinin önüne geçecek. Tüm canlıların yaşam hakkı bizim için önemli."

Gaziantep Vali Vekili Nursal Çakıroğlu ise kapanan yayla ve meraların açılmasıyla Türkiye hayvancılığının yeniden gelişmeye başladığını belirterek, Büyükşehir Belediyesine hayvancılığa yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti. 

Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Haydar Demirezer, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ve üretici Cuma Karakaş'ın da konuşma yaptığı törende, bir çoban da kaval çaldı. 

Konuşmaların ardından üreticiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e çobanların hayvan otlatırken giydiği aba hediye etti. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu'nun gösteri yaptığı törenin ardından koyun ve keçilerin yavrulama dönemi nedeniyle 2 bin 583 üreticiye, Büyükşehir Belediyesince temin edilen bin 300 ton süt yemi dağıtıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı