Gaziantep-Irak İş ve Yatırım Forumu

Gaziantep-Irak İş ve Yatırım Forumu

Gaziantep Valisi Yerlikaya:- "Kuzey Irak'tan merkezi hükümet tarafına geçerken oluşan ikili gümrük sisteminden bir an önce kurtulmamız lazım"

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, "Kuzey Irak'tan merkezi hükümet tarafına geçerken oluşan ikili gümrük sisteminden bir an önce kurtulmamız lazım." dedi.

Yerlikaya, Gaziantep Teymur Otel'de düzenlenen Gaziantep-Irak İş ve Yatırım Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, Gaziantep'in dünyadaki en eski 8'inci şehir, Bağdat, Şam ve Halep gibi kadim bir kent olduğunu söyledi.

Iraklı iş adamlarına ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Yerlikaya, "Gaziantep, Türkiye ihracatının beşinci büyüklüğünü yakaladı ve bu yıl da bunu devam ettiriyor. Gaziantep'in ihracatındaki en önemli ülke Irak. Bizim 2015 yılında Irak'a yapmış olduğumuz ihracat 1 milyar 884 milyon dolar. 2016'da 1 milyar 666 milyon dolar. Ocak-kasım 2017 döneminde ise 1 milyar 483 milyon dolar seviyesinde." dedi.

Bir yıllık ihracat performansının yüzde 27'sini Irak'la yaptıklarını belirten Yerlikaya, "Gaziantep Ticaret Odamıza kayıtlı 133 Iraklı tacirimiz var. Sanayicilik yapan 11 üye Iraklı kardeşim var. Biz, 'biriz, beraberiz, kardeşiz' diyoruz. En büyük ortak paydamız inancımız, tarihimiz, kültürümüz ve komşuluğumuzdur." ifadelerini kullandı.

Irak'a yapılan ihracata yönelik yaşanan bazı sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Yerlikaya, "Kuzey Irak'tan merkezi hükümet tarafına geçerken oluşan ikili gümrük sisteminden bir an önce kurtulmamız lazım." dedi.

- Belediye Başkanı Şahin

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep'in İpekyolu güzergahında bulunan kent olarak kalkınma ve kardeşlik yolu olduğunu anlattı.

Şahin, kentin 500 bin sığınmacıya ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, "Ekonominin, sanayinin, ticaretin ve kültürün başkenti" bu şehirde önemli toplantı düzenlendiğini ifade etti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :