Gazetelere 550 milyon liralık resmi ilan verildi

Gazetelere 550 milyon liralık resmi ilan verildi

Türkiye genelinde resmi ilan yayınlama hakkına sahip bin 200'den fazla gazeteye 2017'de 550 milyon liralık resmi ilan verildi- Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Karaca:-"Resmi ilan yoluyla gazetelere aktarılan kamu kaynağı, yerelinden ulusal gazetelerimizin

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, Türkiye genelinde resmi ilan yayınlama hakkına sahip bin 200'den fazla gazeteye bu yıl yaklaşık 550 milyon liralık resmi ilan verildiğini söyledi.

Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada BİK'in birinci görevinin kamu ilanlarının gazetelerde yayınlanmasına aracılık etmek olduğunu, devletin adına ilanların gazetelerde usulüne, esasına uygun olarak yayınlanmasını temin ettiğini anımsattı.

Kurumun 41 ilde şubesi bulunduğunu, BİK'in şubesi olmayan illerde ise resmi ilanların valilikler aracılığıyla yayınlatıldığını aktaran Karaca, ilanların yıllık toplam değerlerinin yıllara göre değişiklik gösterdiğini belirtti.

Karaca, gazetelerin resmi ilan yayınlamak için çeşitli şartları yerine getirmesi gerektiğini, Türkiye'de resmi ilan yayınlama hakkına haiz bin 200'den fazla gazete olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Yıl sonuna doğru ilan adedi ve miktarları artıyor. 2017'de tek başına Basın İlan Kurumu 400 milyon liraya yakın bir ilana aracılık etmiş olacak. Valilik görev alanımız var, 150 milyon lira civarında da onu sayarsak, 550 milyon civarında bir resmi ilan bütçesinden söz edebiliriz. Bu gazetelerimize kamu kaynağının aktarılması anlamına geliyor. En hatırı sayılır gazetemizin yarım sayfa reklam ücretiyle ilan ücretini mukayese ettiğinizde denk olduğunu, kimi durumlarda ilan ücretlerinin yukarıda olduğunu söyleyebiliriz. Resmi ilan yoluyla gazetelere aktarılan kamu kaynağı, yerelinden ulusal gazetelerimizin önde gelenlerine kadar hepsi için önemli bir kalem."

- Resmi ilan tarifesi

BİK Genel Müdürü Karaca, resmi ilan tarifesine geçen yıl önemli miktarda zam yapıldığına, bu yıl ise zam gerçekleşmediğine işaret ederek "Bir önceki yıl yapılan artışta hem gazetelerimize sayı olarak hem de bazı avantajlar getirmek suretiyle yer yer yüzde 50'ye varan oranlarda zam yapılmıştı. Genel kurulumuzun zam konusunda tavsiye mahiyetindeki kararını Bakanlar Kurulumuzu ilettik. Bu tarife en kısa zamanda yürürlüğe girecek diye umuyoruz." diye konuştu.

Genel kurulda alınan kararda ikili tasnifin bulunduğunu aktaran Karaca, şunları söyledi:

"50 bin üzeri satan gazeteler, 50 bin altında satanlar. 50 bin üzerindeki gazeteler mevcut durumda 35 civarında. Bunlar için artış yüzde 20 üzerinde, altında kalanlar için ona yakın bir oranda artış söz konusu olabilecek eğer kararımız kabul görecek olursa. Her halükarda enflasyonun gerisinde kalmayacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :