Gazetecilerin koşulları düzelecek

Gazetecilerin koşulları düzelecek

BYEGM Konya İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, “Gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi; basının saygınlığının ve güvenilirliğinin korunması bakımından zorunludur” dedi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Konya İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, dolayısıyla gazetecilerin meslek hayatlarında karşılaştıkları sorunları ve çalışma şartlarını değerlendirdi. Gazetecilik mesleğinin dünyanın en zor meslekleri arasında ilk sıralarda olduğunu hatırlatan Fidancı, “Gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi; basının saygınlığının ve güvenilirliğinin korunması bakımından zorunludur. Bu nedenle de Türk İş Kanunu’nda fikir işçileri olan gazetecilerin iş  ilişkileri ayrı bir kanunla düzenlenmiştir.  İlk yasa olan Basın İş Kanunu, 1952 yılında çıkarılmış ve kanundaki ilk kapsamlı değişiklik ise 10 Ocak 1961 tarihinde 212 sayılı yasa ile yapılmıştır. Özellikle son yıllarda gazetecilik alanının ekonomik organizasyonunda ve mesleğin yapısında değişimler ortaya çıkmış, gazetecilerin çalışma biçimleri değişmiş ve haklarının daha fazla korunmaya ihtiyaç duyulması gündeme gelmiştir” dedi.

ÇÖZÜM YOLLARI BULMAYA ÇALIŞILIYOR

Gazetecilerin çalışma hayatlarında kolaylık getirilmesi için birçok girişimlerin olduğunu dile getiren Abdurrahman Fidancı, “Basın Yayın ve Enformasyon Müdürlüğü, basın işletmelerinde çalışan gazetecilerin hak ve hukuklarıyla ilgili konularda aktif görev almasının yanı sıra, yeni projelerle daha verimli ve kaliteli hizmet vermek için yoğun çaba harcamaktadır. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğümüz tüm gazetecilerin zorlu mücadelelerini kolaylaştırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.  Yerel basının sorunlarını tespit amacıyla toplantılar, tespit edilen sorunların giderilmesi amacıyla da diğer kamu kurum ve kuruluları ile gerekli çözüm yollarını bulmaya çalışmaktadır. Konya İl Müdürlüğü de, Genel Müdürlüğün belirlediği çerçevede, Konya, Karaman ve Aksaray illerinde görev yapan gazetecilerin çalışmalarını kolaylaştırmaya yönelik tedbirleri alıyor, diğer kamu ve kurum ve kuruluşları ile koordinasyonu sağlamaktadır. Özellikle sarı basın kartı mensuplarının, yönetmelikler ve kanunlar gereği elde ettikleri hakların kullanılması sırasında karşılaştıkları zorlukların giderilmesini sağlamaktadır” diye konuştu.

KAMU KURUMLARINDA BASIN BİRİMİ KURULMALI

Gazetecilerin mesleklerini yaparken karşılaştıkları zorlukların bazı önlemler ve girişimlerin alınmasıyla ortadan kalkabileceğini ifade eden Fidancı birkaç öneride bulundu. Özellikle yerel basın mensuplarının maddi ve manevi zorluklar içinde meslek hayatlarını sürdürdüğünü belirten Fidancı, “Gazeteciler, haberin peşinde koşarken, çaba harcarken  bazen bazı yetkililerden bazen vatandaşlardan farklı  uygulamayla karşı karşıya kalabilmektedir. Bunun için kamu kurumlarında mutlaka basın birimleri oluşturulmalı, basın kuruluşlarıyla ilişkiler konusunda eğitim, seminerler verilmeli. Maalesef basın etik kurallarına uymayan bazı çalışmalar gazetecilere yönelik olumsuz algı oluştursa da, bu algının ortadan kaldırılması için, mesleği hakkıyla yapan, evrensel etik ve normlara uygun olarak sürdüren gazetecilere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir” şeklinde konuştu. 

GAZETECİLER VATAN DUYARLILIĞI İLE ÇALIŞMAKTADIR

Konya, Karaman ve Aksaray bölgesinde yer alan tüm basın kuruluşları ile haber peşinde koşan gazetecilerin  fedakarca çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Fidancı, “İlkeli yayının yanı sıra her zaman belli bir duruşları ve  prensipleri olmuştur. En önemli duruşları ise ‘Millet, Bayrak, Vatan ve Devlet’ duyarlılığı ile bu yönde gösterdikleri hassasiyettir.  Basın, medya  daha genel tabirle iletişim sektörü hızla değişmekte ve gelişmektedir. Basın kuruluşlarımız da bu değişim ve gelişime ayak uydurması elzemdir. Kurum olarak bu yönde de  her türlü desteğimiz devam edecektir” dedi. Fidancı son olarak “Halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak aynı zamanda kamusal görev yapan tüm basın çalışanlarımızın 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutlarım” diyerek sözlerini bitirdi.  Servet R. Çolak – Memleket