Gayrimenkul Ve İnşaat İş Birliği Platformu Kuruldu

Gayrimenkul Ve İnşaat İş Birliği Platformu Kuruldu

GİİP Genel Sekreteri Kandemir: - "Gelecek 10-15 yılın sonunda yaklaşık 5 bin civarında ulusal şirket global piyasalarda boy gösterecek. Rekabet, ulusal şirketler arasında öncelikle konsorsiyumlar, birleşmeler ve devralmaların yoğun yaşanacağı bir dönemi d

İSTANBUL (AA) - Gayrimenkul ve İnşaat İş Birliği Platformu (GİİP) gayrimenkul ve inşaat sektörünün oyuncuları ve sektöre destek veren paydaşlardan oluşan üyelerin 1 yıllık yapılanma çalışması sonrasında kuruldu.

Gayrimenkul ve İnşaat Sektörü’nün yatırımcıları, müteahhit firmalar, üniversiteler, sektörün çözüm ortakları ve paydaşları, yaşanan hızlı büyümeyle uyumlu ve eşzamanlı bir şekilde gerçekleştirilemeyen düzenlemeler ve standartların tanımlanması gibi konularda sektöre liderlik ve danışmanlık yapmak amacıyla Gayrimenkul ve İnşaat İş Birliği Platformu (GİİP) kuruldu ve ilk geniş katılımlı toplantısı gerçekleştirildi.

Yaklaşık 100 üye kuruluşun temsilcilerinin katıldığı lansman toplantısında kurucu üyeler, sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunarak platformun kuruluş hikayesi ve amaçları hakkında bilgiler verdi.

Toplantıda konuşan GİİP Genel Sekreteri Mehmet Ali Kandemir, son dönemde sektörle ilgili gerçekleştirilen yasal düzenlemeler sonrasında gelecek 10 yılda gayrimenkul ve inşaat sektöründe büyük bir değişimin yaşanmasını beklediklerini belirtti. 

Kandemir, gelecek 10-15 yılın sonunda yaklaşık 5 bin civarında ulusal şirketin global piyasalarda boy göstereceğini ifade ederek, rekabet nedeniyle ulusal şirketler arasında öncelikle konsorsiyumlar, birleşmeler ve devralmaların yoğun yaşanacağı bir dönemi de beraberinde getireceğini söyledi.

Sektöre yönelik süreçlerin sağlıklı şekilde yönetilmesi için bir sivil toplum örgütlenmesinin gerekli olduğunu vurgulayan Kandemir, kurdukları bu platformla bu yolda önemli bir adım attıklarını kaydetti.

 

- Soygeniş: "Kurallar yeniden yazılmalı"

 

Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Esen Soygeniş ise1950 yılından bu yana yoğun bir kentsel değişim olduğunu, 1999 yılındaki deprem ile de büyük bir kırılma yaşadığını ve kuralların yeniden yazılma gerekliliğinin ortaya çıktığını aktardı.

Revak & BLB Yönetim Kurulu Başkanı Belgin Bilgiç de ekonominin en kötü zamanlarında bile gayrimenkulün yüzde 20 kazandırdığını anlatarak, "Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde satılan gayrimenkulün yüzde 37’si Marmara Bölgesi'nde yüzde 20’si ise İstanbul’da satıldı. Hala 800 bin konut açığı var ve bu artarak devam edecek. Bu kadar hızlı büyüyen bir sektörün gelişmelere ayak uydurmak için GİİP gibi bir platforma ihtiyaç duyuldu" diye konuştu.

Gravga Grup Başkanı Hasan Gezer GİİP’in bir “Think Tank (düşünce kuruluşu)” olarak çalışacağını aktararak, küreselleşme sonucunda mesafelerin kısaldığını ama rekabet koşullarının da değiştiğini, gelişen şartlara uyum sağlamak için insanlar ve kurumlar arasındaki ilişkilerin iletişim mühendisliği olarak tarif edilen bir disiplinle yürütülmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Garanti Koza Genel Müdür Yardımcısı Şenol Kesir ise geçen yıl 1 milyon 165 bin konut satıldığını, bunun 225 bininin İstanbul’da gerçekleştiğini belirterek, büyük projelerde hazırlık sürelerinin 1 yılı aştığını, bazen 2 yıla kadar sürdüğünü kaydetti. 

Kesir, son 8-10 ayda yabancı müşteri taleplerinin çok arttığını anlatarak, bunun yeni bir dönem olduğunu dile getirdi. 

Mitash Construction Yönetim Kurulu Başkanı Suudi İş Adamı Adel Mutabagani ise bir Suudi Arabistan vatandaşı olarak, Türk inşaat şirketlerinin Arap ülkelerindeki çalışmalarının çok başarılı olduğunu belirterek, "Öyle ki bundan 20 yıl önce Suudi Arabistan’da iş yapacak Türk müteahhitlerinin mutlaka bir yerel kefil bulmaları gerekiyordu. Oysa bugün buna gerek kalmadı. Suudi inşaat firmaları, Türk firmalarına çalışıyor" dedi. 

 

- Kurucular

 

GİİP'in kurucular kurulu şu isimlerden oluştu:

"GİİP Genel Sekreteri Avukat Mehmet Ali Kandemir, HYT İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ve MİAD Başkanı Yunus Akdaş, Horwart HTL Türkiye Başkanı Metin Erdoğdu, Revak & BLB Yönetim Kurulu Başkanı Belgin Bilgiç. Biz Cevahir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Cevahir, Gravga Grup Başkanı Hasan Gezer, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Murat Soygeniş, Garanti Koza Genel Müdür Yardımcısı Şenol Kesir, Mitash Construction Yönetim Kurulu Başkanı Suudi İş Adamı Adel Mutabagani, Yenigün İnşaat İstanbul Bölge Koordinatörü Hayri Modanlı, Tanju Bilgen, Kentart İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Aydemir

Çiftçiler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Abdullah Çiftçi, Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sema Soygeniş, Durak Gayrimenkul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Muşlu, Fisyon Trade GmbH Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Güven, Karma Gayrimenkul Danışmanlık Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı & RJ Models Türkiye Direktörü Hakan Özkan, Garanti Koza AŞ Gayrimenkul ve İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ergül Hacım."

 

Kaynak:Haber Kaynağı