Garanti Bankası'ndan 3,9 milyar liralık net kâr

Garanti Bankası'ndan 3,9 milyar liralık net kâr

Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil:- "Sağlam ve dengeli bilanço yapımız sayesinde gerek sermaye ve likidite, gerekse risk yönetimi ve aktif kalitesinde öncü göstergelerimizle, bu zorlu dönemin üstesinden başarıyla geldik"- "Genel olarak tüm alanlarda sekt

İSTANBUL (AA) - Garanti Bankası'nın konsolide finansal tablolarına göre, bu yılın dokuz ayındaki net kârı, 3 milyar 940 milyon 66 bin TL oldu.

Türkiye Garanti Bankası AŞ tarafından yapılan açıklamada, bankanın 30 Eylül 2016 tarihli finansal tabloları duyuruldu.

Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, 2016’nın dokuz ayındaki net kârı, 3 milyar 940 milyon 66 bin TL oldu. Banka, 295 milyar 130 milyon 196 bin TL aktif büyüklüğü ile ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek 239 milyar 259 milyon 462 bin TL’ye ulaştı. Banka’nın özkaynak kârlılığı yüzde 16,1, aktif kârlılığı ise yüzde 1,8 seviyelerine yükseldi.

Yasal mevzuat ve uluslararası uygulamalar doğrultusunda, vergi karşılıkları, kredi ve diğer karşılıklar dahil, toplam 3 milyar 589 milyon 524 bin TL karşılık ayrıldı. Aktif büyüklüğü 2015 yıl sonuna göre yüzde 5,5 artarak, 295 milyar 130 milyon 196 bin TL seviyesine ulaşan bankanın, özkaynakları 2015 yıl sonuna göre yüzde 11,3 artarak, 34,7 milyar TL seviyesine ulaştı.

Nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla reel ekonomiye yaptığı destek, 2015 yıl sonuna göre yüzde 8,4 artarak 239 milyar 259 milyon 462 bin TL’ye ulaşan Garanti Bankası'nın, toplam krediler ve yabancı para kredileri pazar payları sırasıyla yüzde 11,7 ve yüzde 13,2 seviyesinde gerçekleşti. 2015 yıl sonuna göre TL krediler pazar payı yüzde 11,1 seviyesine yükselen bankanın, konut kredileri pazar payı yüzde 14,6’ya, bireysel krediler pazar payı da yüzde 14,8’e yükseldi.

Bankanın müşteri mevduatı 2015 yıl sonuna göre yüzde 10,2 artarak 164 milyar 349 milyon 118 bin TL’ye ulaşırken, müşteri mevduatı pazar payı yüzde 11,7’ye yükseldi. Sermaye tabanı daha da güçlenerek sermaye yeterliliği oranı yüzde 15,0 seviyesine yükselen bankanın, takipteki krediler oranı yüzde 3,26 seviyesinde gerçekleşti.


- "Bu zorlu dönemin üstesinden başarıyla geldik"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, 2016 yılının 3. çeyreğinde yaşanan olağanüstü durum ve zorlu koşullara rağmen, her zamanki gibi güçlerini ülkenin geleceği ve daha ileri seviyelere ulaşması için kullanmaya devam ettiklerini belirterek, "Sağlam ve dengeli bilanço yapımız sayesinde gerek sermaye ve likidite, gerekse risk yönetimi ve aktif kalitesinde öncü göstergelerimizle, bu zorlu dönemin üstesinden başarıyla geldik. Genel olarak tüm alanlarda sektörün üzerinde büyüyerek, toplam 239 milyar TL’yi aşan nakdi ve gayri nakdi kredilerimizle ekonomiye desteğimizi artırarak sürdürdük." bilgisini verdi.

Konut, destek ve taşıt kredilerinde pazar payı kazanmaya devam ettiklerine işaret eden Erbil, tüketici kredilerindeki lider pozisyonlarını daha da güçlendirdiklerine dikkati çekti. Erbil, KOBİ, ticari ve kurumsal bankacılık alanlarında müşterilerine çözüm üretip; Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesi için gelecek dönemde de altyapı ve enerji projelerine destek sağlamayı sürdüreceklerini aktardı.

Garanti’nin performansının uluslararası çevrelerden takdir gördüğünü belirten Erbil, şunları kaydetti:

"Garanti, Türkiye'de tüketicilere en fazla destek sağlayan özel banka olarak World Finance Magazine tarafından bir kez daha Türkiye’nin En İyi Bireysel Bankası seçildi. Dijital bankacılık alanında ise 20 yıldır aralıksız gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, bugün sektörde öncü ve lider konumda bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı şirketlerinden Accenture’ın hayata geçirdiği Dijitalleşme Endeksi çalışması kapsamında, 'Türkiye’nin En Dijital Şirketi' seçildik. Daha pek çok alanda başarılarıyla Garanti’yi yükselten 20 bin mensubumuz sayesinde, bu yıl bir kez daha Dow Jones Sürdürülebilirlik Endeksi’nde Türkiye’den yer alan tek şirket olduk. Sürdürülebilirliği Garanti kültürüne entegre etmiş bir kurum olarak, bize inanan ve destekleyen tüm paydaşlarımıza değer katmak amacıyla var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :