Gambiya'da devlet başkanı seçimi

Gambiya'da devlet başkanı seçimi

Oy kullanma işleminin başladığı ülkede 800 binden fazla seçmenin sandık başına gitmesi bekleniyor

ABUJA (AA) - Batı Afrika ülkesi Gambiya'da halk yeni devlet başkanını seçmek üzere oy kullanmaya başladı.

Gambiya'daki seçim, mevcut Devlet Başkanı Yahya Jammeh ve hükümete yöneltilen, muhalefetin baskıya uğradığı suçlamaları gölgesinde gerçekleştiriliyor.

Jammeh'in seçimdeki en güçlü rakipleri olarak Gambiya Demokratik Kongresi (GDC) partisinin kurucu lideri Mamma Kandeh ve Birleşik Demokrat Partisinin (UDP) adayı Adama Barrow gösteriliyor.

Ayrıca ülkenin ilk kadın başkan adayı Isatou Toruay da bu seçimde başkanlık için yarışacak.

Dış basında ilgi gören Toruay, devletin resmi yayın organlarındaki seçim kampanyalarında sansüre uğradığını öne sürmüştü.

Seçimlerde 7 muhalif partiyi tek çatı altında birleştiren UDP, devlet başkanlığını adaylarının kazanması halinde Gambiya'nın, Uluslararası Ceza Mahkemesi ve İngiliz Milletler Topluluğuna yeniden taraf olacağı yönündeki açıklamalarıyla dikkati çekmişti.

Gambiya, eski İngiliz sömürgesi ülkelerin bir araya gelerek oluşturduğu İngiliz Milletler Topluluğundan 2013 yılında "neo-kolonyal bir organizasyonun üyesi olmayacağız." diyerek ayrılmıştı.

UDP aynı zamanda, adaylarının seçimden galip çıkması halinde tüm siyasi mahkumların serbest bırakılacağını ve medyayla ilgili kanunların yeniden düzenleneceğini de duyurmuştu. UDP'nin vaatleri arasında devlet başkanının yetkilerinin kısıtlanması da bulunuyor.

Halka, seçimin güvenliğini tehlikeye sokacak davranışlardan uzak durmaları çağrısında bulunan Jammeh'in 1994'den bu yana iktidarda olduğu Gambiya'da, 800 binden fazla seçmenin oy kullanması bekleniyor.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :