Gabriel-Çavuşoğlu ortak basın toplantısı

Gabriel-Çavuşoğlu ortak basın toplantısı

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: - "(Salih Müslüm'ün iadesi konusu) Türkiye Dışişleri Bakanlığından bir nota aldık. Her zaman olduğu gibi böyle bir talep Adalet Bakanlığına sevk edilir. Orada da bu gözden geçirildikten sonra süreç hukuk devleti prosedürü

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, terör örgütü eski PYD/PKK eş başkanı Salih Müslüm'ün geçici olarak tutuklanması ve iade edilmesi konusunda Türkiye Dışişleri Bakanlığından nota aldıklarını, böyle bir talebin her zaman olduğu gibi Adalet Bakanlığına sevk edildiğini söyledi.

Gabriel, Almanya Dışişleri Bakanlığı konuk evi Villa Borsig’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmeden önce ortak basın toplantısı düzenledi.

Gabriel, Türkiye'nin, terör örgütü eski PYD/PKK eş başkanı Salih Müslüm'ün iadesi talebine ilişkin soruyu, "Türkiye Dışişleri Bakanlığından bir nota aldık. Her zaman olduğu gibi böyle bir talep Adalet Bakanlığına sevk edilir. Orada da Adalet Dairesince bu gözden geçirildikten sonra süreç hukuk devleti prosedürüne göre işler." şeklinde yanıtladı.

- Türkiye, Alman turistler için sevilen ülke

Türk tarafının Almanya’nın Türkiye’ye yönelik seyahat açıklamasının yumuşatılmasına ilişkin bir talebi olup olmadığına ilişki soruya Gabriel, ''Türkiye halen Alman turistler için sevilen bir tatil ülkesidir. Seyahat açıklamasını 'Türkiye’ye gitmeyin' yönünde yapmadık.” yanıtını verdi.

Türkiye’de darbe girişiminden ve olağanüstü hal dönemininden kaynaklanan durum nedeniyle Alman vatandaşlarının tutuklanmasıyla ilgili endişeler bulunduğunu ifade eden Gabriel, ''Bu konuda konuşuyoruz. Elbette biz seyahat açıklamalarımızı güncelliyoruz. Olağanüstü hal nasıl devam edecek. Ne zaman bitecek. Türkiye de normal duruma dönmek isteyecek. Bunun da otomatik olarak seyahat açıklamamızda bir sonucu olacaktır.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin en sevilen seyahat ülkelerinden birisi olduğuna dikkati çeken Gabriel, "Özellikle insanların nereye gidecekleri ya da hangi ülkeye gidip tatil yapacakları, bizim Dışişleri Bakanlığının seyahat açıklamalarıyla doğrudan bağlantılı değildir." dedi.

Türkiye’deki hukuk durumunun nasıl geliştiği, olağanüstü halin ne durumda bulunduğu, özellikle Tük-Alman vatandaşlarının Türkiye seyahatinde güvenliklerinin nasıl olduğu konularının seyahat açıklamalarına yansıyacağını dile getiren Gabriel, ''Türkiye dünyanın gerçekten de en güzel ülkelerinden biridir.” şeklinde konuştu.

- Türkiye ile görüşmeler belli formatlarda sürecek

İki ülke arasındaki ilişkilerde son ay ve haftalarda ilerleme sağlandığına vurgu yapan Gabriel, belli formatlarda bu görüşmelerin sürdürüleceğini kaydetti.

Gabriel, Almanya’da artık hükümetin kurulacağını belirterek, ekonomi alanında olsun Dışişleri Bakanlığı düzeyinde olsun farklı görüşme platformlarında Türkiye ile bu görüşmeleri sürdüreceklerini söyledi.

Dış politika alanındaki durumu ele alacaklarını belirten Gabriel, bunların en başında Suriye konusunun yer aldığını ifade etti.

Gabriel her şeyden önce Cenevre’de siyasi süreçle ilgili görüşmelerin sürmesinin önemli olduğunu, bu konuda Türkiye ile hemfikir olunduğunu belirterek, "Anayasa, seçimler konusu. Bunun için silahların susması lazım. Özellikle Doğu Guta’ya insani yardımların girişlerini ele alacağız. Burada beklenildiğinden fazla zorluklar var." dedi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :