Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Muhalif Jean Ping, "Yeni Cumhuriyet için Koalisyon" adında yeni bir platform oluşturdu

LIBREVILLE (AA) - Gabon'daki devlet başkanı seçiminde aday olan muhalif Jean Ping, demokratik mücadeleye devam etmek amacıyla yeni bir koalisyon oluşturduğunu bildirdi.

Ülkede 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminde yarışan Ping, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki açıklamasında, seçimde usulsüzlük yapıldığı iddiasını tekrarlayarak bu usulsüzlükle mücadele etmek için "Yeni Cumhuriyet için Koalisyon" adlı bir platform kurduğunu ifade etti.

Devlet başkanı seçiminin şeffaf bir ortamda yapılmadığını öne süren Ping, demokratik değişimi destekleyenleri bir araya getirecek koalisyonda siyasi ve sosyal aktörlerin aynı çatı altında toplanacağını kaydetti. Ping, muhalifler olarak demokratik mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı.

Seçimde oyların yüzde 50,66'sını alan Ali Bongo Ondimba tekrar iktidara gelmiş, rakibi Ping ise yüzde 47,24 ile kaybetmişti.

Seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 6 kişi ölmüş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ise ölü sayısının 100'e yaklaştığını ileri sürmüştü.

Bongo, 28 Eylül'de yemin ederek devlet başkanlığı görevine resmen başlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :