Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon Devlet Başkanı Bongo:- "Ben şimdi soruyorum; neden Sayın (muhalif aday Jean) Ping'in seçim bölgesindeki oyları sayma ihtiyacı duymuyoruz?"- ABD Sözcüsü Kirby:- "Afrika Birliği'nin Gabon'a heyet gönderme kararını önemli buluyoruz. Gabon hükümetini bu

ANKARA (AA) - Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba, 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin sonuçlarıyla ilgili, "Ben şimdi soruyorum; neden Sayın (Jean) Ping'in seçim bölgesindeki oyları sayma ihtiyacı duymuyoruz?" ifadesini kullandı.

Bongo, bir Fransız radyosunda yaptığı açıklamada, kendisinden açıkça kanunları çiğnemesinin istendiğini öne sürdü.

Bu isteğin kabul edilemez olduğunu belirten Bongo, "Ben isterdim ki eğer birileri seçimlerde anormallik olduğunu iddia ediyorsa o halde bütün bölgelerdeki oyların sayılması istenmeli. Yani şunu demek istiyorum; açık ve dürüst davranmak gerekir. Ben şimdi soruyorum; neden Sayın Ping'in seçim bölgesindeki oyları sayma ihtiyacı duymuyoruz?" diye konuştu.

Bongo, seçim sonuçlarına itiraz edenlerin, Anayasa Mahkemesine başvurabileceğini söyledi.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Afrika Birliği'nin Gabon'a heyet gönderme kararının önemli olduğunu belirterek "Gabon hükümetini bu heyetle iş birliği yapmaya davet ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği tarafından Gabon'daki devlet başkanı seçimini izlemekle görevlendirilen misyonun Başkanı Mariya Gabriel de konuya ilişkin, "Mevcut Devlet Başkanı Bongo'nun memleketi Haut-Ogooue bölgesinde boş ve geçersiz oyları incelediğimizde 'belirgin bir anormalliğin' olduğu saptanıyor. Söz konusu bölgedeki seçim sonuçları kamuoyuyla paylaşılmadığı için yasalarda belirtilen şeffaflık ilkesi çiğnenmiş oldu." diye konuştu.

Seçim sonuçları Anayasa Mahkemesinin onaylamasından sonra resmiyet kazanacak.

- Şiddet olayları, sonuçların açıklanmasıyla başladı

Devlet başkanı seçiminin resmi olmayan sonuçlarına göre, Bongo oyların yüzde 49,80'ini, rakibi muhalif aday Ping ise yüzde 48,23'ünü almıştı.

Yerel kaynaklar, Bongo'nun tekrar iktidara gelmesine karşı çıkan ve oyların yeniden sayılmasını isteyen muhaliflerin geçen hafta, Başbakan Yardımcısı Paul Biyoghe Mba'nın başkentin 6. bölgesindeki evi ile parlamento binasını ateşe verdiğini, Port Gentil ve Oyem gibi ülkenin başka kentlerinde de güvenlik sorunlarının yaşandığını bildirmişti.

Resmi açıklamalarda, olayların başladığı günden bu yana en az 6 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtilmiş, Ping ise ölü sayısının 100'e yaklaştığını ileri sürmüştü.

Adalet Bakanı Seraphin Mundunga ise oyların yeniden sayılması gerektiğini ifade ederek bakanlık görevinden ve üyesi olduğu iktidardaki Gabon Demokratik Partisi'nden (PDG) istifa ettiğini duyurmuştu. Fransız radyosu RTL'ye konuşan Fransa Başbakanı Manuel Valls da Gabon'daki devlet başkanı seçim sonuçlarının yeniden sayılmasının makul olacağını söylemişti.

Afrika Birliği de Gabon'daki siyasi krize çözüm bulunması amacıyla gelecek günlerde ülkeye bir heyetin gideceğini açıklamıştı.

Ali Bongo, babası Ömer Bongo'nun ülkeyi 1967-2009 yıllarında yönetmesinin ardından, 2009'da iktidara gelmişti.

Gabonlular, 2009'daki seçimin sonuçlarına da karşı çıkmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı