Gabon'daki 2017 Afrika Uluslar Kupası'na doğru

Gabon'daki 2017 Afrika Uluslar Kupası'na doğru

Gabonlu sivil toplum kuruluşları, halkı ülkede hafta sonu başlayacak etkinliği protesto etmeye çağırdı

LIBREVILLE (AA) - Gabon'da sivil toplum kuruşları, 14 Ocak'ta başlayacak "2017 Afrika Uluslar Kupası"nın organizasyonu için harcanan paranın yüksek olduğu gerekçesiyle halka protesto çağrısı yaptı.

Ülkedeki birçok sivil toplum kuruluşunu tek çatı altında toplayan Gabonlu Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Başkanı Georges Bruno Ngussi, düzenlediği basın toplantısında, "Gabon halkını ve özellikle gençlerimizi ülkemizde gerçekleştirilecek 2017 Afrika Uluslar Kupası'nı, ifade özgürlüğü adına şiddete başvurmadan protesto etmeye çağırıyoruz." dedi.

Söz konusu etkinliğin yaklaşık 800 milyon avroya mal olduğuna dikkati çeken Ngussi, Gabon'da 27 Ağustos'ta düzenlenen devlet başkanı seçiminden sonra sosyo politik bir krizin yaşandığını vurgulayarak bu durumda olan bir ülkede böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın "delilik" olduğunu söyledi.

Öte yandan Spor Bakanı Nicole Assele ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, son birkaç gündür sosyal medyadaki protesto çağrılarına işaret ederek, halkı kargaşaya sebebiyet vermeye çalışanlara karşı uyarmıştı.

Ülkede 14 Ocak'ta başlayacak 2017 Afrika Uluslar Kupası'nın 5 Şubat'ta sona ermesi planlanıyor.

Gabon'da 27 Ağustos'ta yapılan devlet başkanı seçiminde, 1967'de iktidara gelen babası Omar Bongo Ondimba'dan sonra 2009'da devlet başkanı olan Ali Bongo Ondimba ile eski Dışişleri Bakanı ve eski Afrika Birliği Komisyon Başkanı Jean Ping yarışmıştı.

Oyların yüzde 50,66'sını alan Ali Bongo Ondimba seçimi kazanmış ve yeniden iktidara gelmişti.

Muhalefet, Seçim Komisyonunun duyurduğu resmi olmayan sonuçları kabul etmediğini belirterek, Bongo destekçilerinin yoğunlukla yaşadığı Haut Ogooue bölgesinde oyların yeniden sayılmasını istemişti.

Sonuçların açıklamasının ardından muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 6 kişi ölmüş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Muhalefet ise ölü sayısının 100'e yaklaştığını ileri sürmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :