G7 Zirvesi sona erdi

G7 Zirvesi sona erdi

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: - "ABD'nin Paris İklim Anlaşması içinde kalacağını ümit ediyorum"

PARİS (AA - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump'ın pragmatik bir lider olduğunu belirterek, ABD'nin Paris İklim Anlaşması içinde kalacağını ümit ettiklerini bildirdi.

Sanayileşmiş 7 ülkenin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi sonunda, küresel ısınma konusunda ABD ile yaşanan görüş ayrılığı giderilemedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yaptığı basın açıklamasında, küresel ısınma konusunda mevcut görüş ayrılığının devam etmesine rağmen, Trump ile yapılan görüşmelerde yine de bir ilerleme sağlandığını belirtti.

Zirveye katılan ülkelerle ABD arasında küresel ısınma konusunda derin görüş ayrılıklarının yaşandığını hatırlatan Macron, "Donald Trump'a, ABD'nin Paris İklim Anlaşması taahhütlerine uymasının çok önemli olduğunu söyledim. Bu konuda fazla spekülasyon yapmak istemiyorum, Trump pragmatik bir lider ve ABD'nin Paris İklim Anlaşması içinde kalacağını ümit ediyorum." dedi.

Macron, Trump ile önceki gün Brüksel'deki NATO Zirvesi'nde yaptığı görüşmede de konuyu gündeme getirmişti.

ABD Başkanı Trump, ocak ayında göreve gelir gelmez 2015'te imzalanan ve taraf ülkelerin sera gazı salınımlarını azaltmayı, ısı artışlarını sınırlandırmayı taahhüt ettikleri Paris İklim Anlaşması'ndan çekilebileceklerini açıklamıştı.

- Suriye ve Ukrayna

Suriye ve Ukrayna konularına da değinen Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile pazartesi günü Paris'te yapacağı görüşmede bu iki konunun öncelikle gündeme geleceğini söyledi.

Ukrayna'nın doğusundaki sorunla ilgili ülkesinin taviz vermekten yana olmadığını vurgulayan Macron, Fransa, Almanya, Rusya ve Ukrayna liderlerinin katılımıyla yakın bir gelecekte bir zirve toplanmasını önereceğini bildirdi.

Sığınmacı krizine de değinen Macron, sorunun giderilmesi için çatışma bölgelerinde öncelikli olarak güvenlik ve istikrarın sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

Macron, ABD yönetiminin, Dünya Ticaret Örgütü'nün serbest ticaret ile ilgili kurallarına saygı gösterilmesi hususunda tereddüt yaşamadığını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :