G5 Sahel gücü, Batı Afrika'da terörle mücadele edecek

G5 Sahel gücü, Batı Afrika'da terörle mücadele edecek

Afrikalı uzmanlar, yaklaşık 5 bin askerle ağustosta göreve başlaması planlanan gücün Fransız ve BM güçlerinden daha başarılı olacağına inanıyor- Bölge ülkeleri, gücün göreve başlayabilmesi için finansman desteğine ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor- Bamak

BAMAKO (AA) - Afrikalı uzmanlar, G5 Sahel ülkeleri (Mali, Moritanya, Çad, Burkina Faso ve Nijer) tarafından oluşturulan gücün, Afrika'da terörle mücadele alanında Fransız ve BM güçlerinden daha etkili olacağı konusunda hemfikir.

Terörist ve silahlı gruplara karşı savaşan Fransız gücü ve BM istikrar misyonlarına destek verecek G5 Sahel gücünün ağustos ayında 5 bine yakın askerle göreve başlaması planlanıyor.

Mali'nin başkenti Bamako'da görev yapan ve adının açıklanmasını istemeyen bir diplomat, AA muhabirine değerlendirmesinde, "Çok dile getirilmese de yerel halk, ülkede görev yapan Fransız ve BM güçlerini işgalci güç olarak görüyor. Bu nedenle terörle mücadele konusunda onlarla iş birliği içine girmek istemiyorlar. Bu konuda söz konusu güç bir adım önde olacaktır." ifadelerini kullandı.

Sahel ve Sahara bölgesi üzerine çalışan güvenlik ve kalkınma uzmanı Amadu Alfa Ly da G5 Sahel gücünün, Mali-Nijer, Mali-Burkina Faso veya Moritanya-Mali gibi güvenliğin hassas olduğu sınır bölgelerini daha rahat kontrol edebileceği için terörle mücadelede Fransız ve BM güçlerinden daha etkili olacağını kaydetti.

G5 Sahel ülkelerinde terör olaylarının son dönemde arttığına işaret eden Ly, Sahel bölgesinde istikrarın sağlanabilmesi için uluslararası toplumunun güce destek vermesi gerektiğini vurguladı.

- G5 Sahel gücünün finansman desteğe ihtiyacı var

Siyaset bilimi uzmanı Kader Toe de G5 Sahel gücünün başarılı olmasının, istikrarın sağlanması amacıyla Mali'ye askeri güç konuşlandıran Fransa'nın maddi çıkarlarına uygun olduğunu söyledi.

Toe, G5 Sahel gücünün, Mali'deki BM İstikrar Misyonu'nun bütçesi dahil tüm imkanlarından yararlanması tartışmalarıyla ilgili de söz konusu gücün finansman desteğine ihtiyacı olduğunu kaydetti.

G5 Sahel toplantısı için geçen hafta sonu Bamako'da bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, güce destek vermek amacıyla yakın bir zamanda bağış konferansı düzenleneceğini ifade etmişti. Macron ayrıca, Fransa askeri gücünün, teröristlerle mücadele ne kadar sürerse o kadar Mali'de kalacağını bildirmişti.

Mali Devlet Başkanı İbrahim Bubakar Keita da, gücün göreve başlaması için gereken 423 milyon avrodan sadece 50 milyonunun toplanabildiğini açıklamıştı.

Nijer Devlet Başkanı Mahamadu İssufu, önceki gün sona eren Etiyopya'daki Afrika Birliği 29. Dönem Liderler Zirvesi'nde, G5 Sahel gücünün, Mali'deki BM İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) 1 milyar dolara yakın bütçesi dahil tüm imkanlarından yararlanması gerektiğini söylemişti.

Çatışma ve şiddet olaylarına sahne olan Sahel ve Sahara bölgesinde, silahlı grupların yanı sıra bölgenin güvensizliğine neden olan uyuşturucu kaçakçıları da yer alıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :