G20-waıpa Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Konferansı

G20-waıpa Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Konferansı

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve WAIPA Başkanı Aycı:- "Türkiye'nin son 12 yılda gerçekleştirdiği başarı diğer ülkeler için büyük bir örnek. Artık Türkiye yeni bir hikaye peşinde"- İSO Yönetim Kurulu Başkanı ve B20 Türkiye Yürütme Kurulu Üye

İSTANBUL (AA) - Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Dünya Yatırım Ajansları Birliği (WAIPA) Başkanı İlker Aycı, Türkiye'nin son 12 yılda gerçekleştirdiği başarının diğer ülkeler için büyük bir örnek olduğunu belirterek, "Artık Türkiye yeni bir hikaye peşinde" dedi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın başkanlığını yürüttüğü, WAIPA'nın G20-WAIPA Uluslararası Doğrudan Yatırımlar Konferansı'nda konuşan Aycı, iş birliğini artırmak için Viyana Ekonomik Forumu altında yatırım kalkınma ajansları için bir alt komite kurmaya karar verdiklerini söyledi.

Aycı, bir ülkede KOBİ'ler için her şeyin iyi olması halinde çok uluslu firmaların da bu ülkenin piyasasında daha fazla şansları olabileceğini kaydetti.

Türkiye'nin son 12 yılda gerçekleştirdiği başarının diğer ülkeler için büyük bir örnek olduğunu vurgulayan Aycı, artık Türkiye'nin yeni bir hikaye peşinde olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de sadece geçen yıl 1,4 milyon kişinin işe girdiği bilgisini veren Aycı, bunun yepyeni bir başarı hikayesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim büyüme rakamımız bir kaç yıl önceki gibi yüzde 5, 7 ya da 8 olmayabilir ancak 12 yıllık ortalamaya baktığımızda yüzde 5,3 büyüdüğümüzü görüyoruz. Geçen yıl büyüme yüzde 3 idi ve buna rağmen ekonomimizin daha fazla istihdam oluşturma kapasitesi var. İstihdam oluşturma, büyüme ve istikrar kadar önemli bir şey. Bu bağlamda Türkiye'nin iyi gittiğini, doğru yolda olduğunu söyleyebiliriz. Bizim nüfusumuz çok genç ve dinamik. Bu yüzden her yıl 1 milyon yeni genç, iş gücüne katılıyor. Bu yüzden 1 milyondan fazla kişi için istihdam oluşturmamız lazım. Böyle bir baskı altındayız."

 

- "Doğrudan yabancı yatırım ülkelerin yenilik yapmasına yardımcı oluyor"

 

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve B20 Türkiye Yürütme Kurulu Üyesi Erdal Bahçıvan ise doğrudan yabancı yatırımın önemli bir başlık ve global gündemde de vurgulanması gereken bir konu olduğunu ifade etti.

Yatırımcıların global ekonomiyi yönlendirdiğini dile getiren Bahçıvan, artan global bağlantılılığın dünyanın birçok farklı yerindeki ülkelerin ihtiyaçları olan fonlamaya ulaşmasını önemli hale getirdiğine işaret etti.

Tek başına çok az şeyin çözülebileceğini söyleyen Bahçıvan, "Bizler G20 görev gücü ekiplerinde de bu konuları işliyoruz. Dünyanın her yerinde şirketler ve hükümetler arasındaki iş birliği sınır ötesi yatırımları canlandırmak konusunda çok önemli rol oynuyor. Farklı kanallar arasındaki diyalog birçok farklı nedenden dolayı önemli hale geliyor" dedi.

Dünya ticaretinin yüzde 20'sinin ara mallar ve hizmetlerden oluştuğu bilgisini veren Bahçıvan, bunun nihai talebe ve global döviz kurlarına bağlı olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Bahçıvan, gelişmiş ülkelerdeki ekonomilerin daha etkin ve verimli çalışarak daha fazla katma değer ve ekonomik zenginlik yarattığını söyledi.

Şirketlerin gerekli sermaye ve piyasa erişimini bulduğunda hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki insanların bundan faydalandığını anlatan Bahçıvan, şöyle konuştu:

"Doğrudan yabancı yatırım, ülkelerin yenilik yapmasına ve daha yüksek seviyelere çıkmasına yardımcı oluyor. Bu ülkeler üretimde daha sofistike hale geldikçe daha fazla istihdam yaratılıyor.  Çin ve Hindistan bunun önemli bir kanıtı. Yabancı yatırımlar mal ve hizmet üretiminde Ar-Ge ve inovasyona kaynak aktarımını sağlıyor. Bu da orta sınıfın sağlıklı gelişimini mümkün kılıyor. Aynı zamanda aşırı bağlantılılık durumunun riskleri de var. Mesela en küçük bir tarife değişikliği ya da vergi değişikliği bile çok büyük farklılıklara neden olabiliyor. Bu da hem tüketicilere hem satıcılara hem de çalışanlara aynı derecede olumsuz etkileyebiliyor. Bu noktada G20 devreye giriyor. Türkiye B20'de bu riskleri azaltmak için farklı tedbirler ve fikirler öne sürüyor. Türkiye'de iş dünyasını ve  kamu sektörünün temsilcileri tavsiyeler oluşturmak için bir araya geldi."

B20 görev gücünün aynı zamanda vergilerin azaltılmasını ve global değişimin kolaylaşmasını hedeflediğini ifade eden Bahçıvan, B20'nin daha fazla KOBİ'nin daha çok işe girmesine yardımcı olmayı amaçladığını söyledi.

"Global gayrisafi mili hasılanın yüzde 50'sinin KOBİ'lerden kaynaklandığını düşünürsek bu konu daha da önemli bir hal alıyor" diyen Bahçıvan, B20'nin KOBİ ve girişimcilik görev gücünün belli tavsiyelerle yetersiz finansmanı ve sınır engellerini kaldırmayı hedefleyen öneriler getirdiğini vurguladı.

Bahçıvan, B20'nin yeni finansman şekillerinin ortaya çıkması ve yüksek nitelikli dijital altyapıya erişimi kolaylaştırmayı amaçladığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı