G20 Ticaret Bakanları Toplantısı

G20 Ticaret Bakanları Toplantısı

Ekonomi Bakanı Zeybekci:- "Yapmamız gereken yeni politikalar ortaya koymak ve bunları uygulamalarımıza yansıtmaktır. G20 ülkeleri olarak biz, küresel ticareti canlandıracak bir ivme yaratabiliriz"- "Çok taraflı ticaret sisteminin iyileştirilmesi, G20'nin

İSTANBUL (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yapılması gerekenin, yeni politikaların ortaya konulması ve bunların uygulamalara yansıtılması olduğunu belirterek, "G20 ülkeleri olarak biz, küresel ticareti canlandıracak bir ivme yaratabiliriz" dedi.

Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Meksika ve Avustralya'nın ardından ticaret bakanları toplantısı gerçekleştiren 3. ülke olduğunu belirterek, tek başına bu gerçeğin bile ticarete verilen önemi gösterdiğini söyledi.

Ticaretin, küresel ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınma üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğunu kaydeden Zeybekci, bu nedenle G20'nin bu konuyu çok büyük bir ciddiyetle ele alması gerektiğini vurguladı.

Zeybekci, Çin'in, ticaret bakanları toplantısının G20 zirvelerinde kurumsal ve standart hale gelmesine ilişkin önerisini tüm G20 bakanları tarafından olumlu karşılandığını dile getirdi.

Küresel ticaretteki yavaşlamaya işaret eden Zeybekci, bu trendin tersine çevrilmesi için, ulusal reformların sürdürülmesinin yanı sıra büyüme ve kalkınmanın desteklenmesi konularında mutabık kalındığını bildirdi.

Zeybekci, artık daha küresel bir dünyada yaşandığına, politikalardaki en ufak değişikliklerin diğer ülkeleri etkilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yapmamız gereken yeni politikalar ortaya koymak ve bunları uygulamalarımıza yansıtmaktır. Bu konuda beraber daha etkin bir şekilde çalışmalıyız. Ticaret büyümeden hem beslenecek hem de küresel büyümeyi besleyecektir. İşte bunun içindir ki dönem başkanlığında biz üç öncelikten biri olarak 'uygulamanın' altını hep çizdik. G20 ülkeleri olarak biz, küresel ticareti canlandıracak bir ivme yaratabiliriz."

 

- "Tüm katılımcılar, güçlü ve etkili çok taraflı ticaret sisteminin önemini vurguladı"

 

Bakan Zeybekci, bugün KOBİ'lerin ve Düşük Gelirli Ülkelerin küresel değer zincirlerine nasıl daha fazla entegre edilebileceğinin, zengin ülkelerin de refahı nasıl paylaşabileceğinin yollarını aradıklarını anlattı.

KOBİ'lerin pek çok ülkede istihdamın önemli bir bölümünü oluşturduğuna işaret eden Zeybekci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dünya gelirinden düşük pay alan kesimlerin dünya ticaretine daha da entegre olmaları şüphesiz küresel büyümeyi de arttıracaktır. Üzerinde düşünmemiz gereken şey; 'Tüm dünyayı tek bir blok haline getirerek ortak refaha nasıl ulaşabiliriz?' sorusunun cevabıdır. Bu konuda aramızda önemli bir mutabakat oluştu. Bunu sağlarsak küresel ticaret, gelir ve istihdam üzerinde son derece pozitif etkiler yaratacağımız kesindir.

Bu sebeple, bugün G20 bakanlarıyla küresel değer zincirlerinin kapsayıcılığını artırabilmek için politika önerilerini tartıştık. Birçok konuda hem fikir olduk. Ticaretin kolaylaştırılması gündeminin geliştirilmesinin öneminin altını çizdik. Altyapı ve lojistiğin iyileştirilmesi için yollar aradık. İş yapabilirliğin kolaylaştırılmasını tartıştık. Hizmet sektörlerimizin geliştirilmesinin ve ticaret ile yatırımın önündeki engellerin kaldırılmasının önemini de vurguladık."

Zeybekci, küresel değer zincirlerine katılımın artırılması için politikaların uygulanması yönünde güçlü bir kararlılığın bulunduğunu ifade etti.

Toplantıda, çok taraflı ticaret sisteminin daha iyi nasıl çalışabileceğinin yollarının da tartışıldığını aktaran Zeybekci, "Tüm katılımcılar, güçlü ve etkili çok taraflı ticaret sisteminin önemini vurguladı. Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü'nün bu sistemin merkezinde yer aldığı konusunda mutabık kaldık" diye konuştu.

 

- "Bölgesel Ticaret Anlaşmaları, tüm dünya için sonuçlar doğuracak"

 

Zeybekci, çok taraflı ticaret sisteminin iyileştirilmesinin, G20'nin küresel büyümeyi hızlandırma amacına ulaşması için kilit öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Hepimiz Nairobi Bakanlar Toplantısından başarılı sonuç alınmasının önemli ve hala mümkün olduğu konusunda hemfikiriz. 2013 Bali Bakanlar Konferansı'ndan başarılı bir miras devraldık. Bali Paketi, üyelerin gerçekten de kararlı olduğu durumlarda DTÖ müzakerelerinden sonuç alınabileceğini kanıtladı" dedi.

Toplantılarda ayrıca, Bölgesel Ticaret Anlaşmaları ile çok taraflı ticaret sistemi arasındaki uyumun artırılmasına yönelik ihtiyacın da konuşulduğu bilgisini veren Zeybekci, şunları söyledi:

"Hepinizin bildiği gibi, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ve Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) gibi bölgesel ve büyük ölçekli STA'lara artan bir yönelim mevcut. TPP dün biliyorsunuz sonuca ulaştı. Bu anlaşmalar sadece tarafları için değil, tüm dünya için sonuçlar doğuracak. Bu nedenle birçok alanda serbestlik getiren bu anlaşmaların mevcut çok taraflı ticari sisteme uyumunu da temin etmek zorundayız diye değerlendiriyoruz.

Bu vesileyle, dünya ticaretinin öneminin çok daha fazla arttığı bugünlerde toplantıya İstanbul'da ev sahipliği yapmaktan duyduğumuz onuru ifade ediyor, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum."

 

- "Türkiye'nin dönem başkanlığında önemli konuları tartıştık"

 

Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng de toplantının son derece verimli geçtiğini belirterek, Türkiye'nin G20 toplantılarını başarılı bir şekilde organize ettiğini söyledi.

G20'nin, çok taraflı ticaret sistemlerinin geliştirilmesi ve korumacılık uygulamalarının azaltılması konularında çok önemli adımlar atacağına inandığını dile getiren Hucheng, şunları kaydetti:

"Toplantıda ticaret ve yatırımlar konularında önemli uzlaşılara varıldı. Toplantının, kasım ayında gerçekleştirilecek olan zirvede önemli yansımaları olacağını düşünüyorum. Ekonomi ve ticarette son zamanlarda ciddi yavaşlama yaşanıyor ve bu da dünya çapında tüm ülkeleri etkiliyor. Bu bağlamda yapılan çalışmalar bizim için çok önemli. Tüm ülkelere, küresel ticaretin artırılması konusunda ortak bir çaba göstermek için sorumluluk düşüyor. Ben ümit ediyorum ki bu ortak çabalarımız meyve verecek ve ticaret bakanları toplantıları artık küresel büyümenin ve kalkınmanın önemli bir parçası haline gelecek."

Hucheng, 2016 yılında G20 Dönem Başkanlığını Çin'in üstleneceğini anımsatarak, "Türkiye'nin dönem başkanlığında önemli konuları tartıştık. Türkiye'nin bıraktığı yerden, Çin devam edecek. Ticaret bakanları toplantılarının kurumsallaştırılması adına da elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu şekilde G20 aktörleri olarak, küresel ticaretin geliştirilmesi ve ekonominin büyümesi konularında çok daha önemli görevler üstleneceğiz" diye konuştu.

Gelecek yıl G20 toplantılarında ticaret ve yatırım konularının daha da öne çıkacağını aktaran Hucheng, bu konuların finansal krizin ardından artık dünyada ekonomik büyümeyi artırmak için kilit rol oynadığını söyledi.

Bakan Hucheng, Çin ile Türkiye arasında ikili ilişkileri geliştirmek anlamında daha fazla fırsat bulabilmeyi umduğunu da sözlerine ekledi.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı