Futbol: UEFA Uluslar Ligi

Futbol: UEFA Uluslar Ligi

UEFA'nın hayata geçirmeyi planladığı Uluslar Ligi ile futbolda milli maçlara ilginin artırılması amaçlanıyor

İSTANBUL (AA) - UEFA'nın hayata geçirmeyi planladığı Uluslar Ligi ile futbolda milli maçlara ilginin artırılması amaçlanıyor.

İlki 2018 yılında düzenlenmesi beklenen ligin formatı gereği, UEFA ülkeler sıralamasında birbirine yakın takımların yaptıkları maçlarla, çekişmenin üst düzeyde tutulması hedefleniyor. Ayrıca ligde yaşanacak düşme ve çıkma heyecanının da milli maçlara ilgiyi olumlu yönde etkilemesi öngörülüyor.

Uluslar Ligi ile UEFA'nın düzenlediği milli müsabakalar değişimli olarak iki yılda bir oynanacak. Ligin milli takımlar takvimine eklenmesi, hazırlık maçlarının da azalmasına neden olacak.

 

- UEFA Uluslar Ligi formatı

 

Uluslar Ligi statüsüne göre UEFA'ya üye 54 ülke öncelikle dört küme oluşturacak.

Birinci kümede 12, ikinci kümede 12, üçüncü kümede 14, dördüncü kümede 16 ülkenin milli takımları yer alacak. Küme A ve B'de oluşturulacak dört grupta üçer ülke mücadele edecek. Küme C'de ilk iki grupta dörder ülke, üçüncü ve dördüncü gruplarda üçer ülke boy gösterecek. Küme D'de bulunan dört grupta ise dörder ülke yer alacak. 

Ülkeler sadece gruplarındaki diğer ülkelerle içeride ve dışarıda olmak üzere ikişer kez karşılaşacak ve 6 maç günü sonrasında her kümede dört grupta da mücadeleler tamamlanacak. Gruplarında sonuncu olan dört ülke bir alt kümeye düşecek, aynı şekilde gruplarında birinci olan dört ülke bir üst kümeye yükselecek. Birinci kümede birinci olan ülkeler arasındaki dörtlü final maçlarının ardından o dönemin Uluslar Ligi şampiyonu belirlenecek.

 

- Avrupa Şampiyonası'na katılım hakkı sağlayacak

 

Uluslar Ligi aynı zamanda, Avrupa Futbol Şampiyonası'na katılım hakkı sağlaması açısından da önem taşıyacak.

Avrupa Şampiyonası elemeleri yine 10 grupta oynanmaya devam edecek ve yine gruplarda ilk iki sırayı alan ülkeler finallere katılmaya hak kazanacak. Ancak 24 ülkenin mücadele edeceği Avrupa Şampiyonası finallerine kalacak son dört takım, Uluslar Ligi'nin dört kümesinden çıkacak. 

Kümelerinde Avrupa Şampiyonası finallerine kalamamış ülkeler, kendi aralarında play-off maçları yapacak ve son 4 Avrupa Şampiyonası finalistini belirleyecek.

 

- Turnuva tarihleri

 

UEFA Uluslar Ligi'nde maçların 2018 yılında başlaması bekleniyor.

İlk turnuvanın kuralarının 2018 yılının şubat ve mart aylarında çekilmesi ve ligin eylül, ekim, kasım aylarında ikişer mücadeleyle altı maç gününde tamamlanması planlanıyor.

2020 Avrupa Şampiyonası finallerine katılacak son 4 ülkeyi belirleyecek Uluslar Ligi play-off maçlarının ise 2020'nin mart ayında oynanması öngörülüyor.

 

- UEFA'nın milli takımlar sıralaması baz alınacak

 

Ülkeleri Uluslar Ligi'ndeki kümelere yerleştirmede, UEFA'nın milli takımlar sıralama sistemi kullanılacak. 

Klasmanın kullanılacağı kura çekimleri, Dünya Kupası elemelerinin bitip finallerin beklendiği süreye denk geldiği için 2018 Uluslar Ligi için çekilecek kurada, 2018 FIFA Dünya Kupası elemeleri, 2016 UEFA Avrupa Şampiyonası elemeleri ve finalleri ile 2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri ve finallerinde alınmış sonuçlar göz önünde bulundurulacak. Uluslar Ligi'nde alınan sonuçlar da UEFA'nın milli takımlar sıralamasını etkileyecek.

Şu anda yalnızca 2014 FIFA Dünya Kupası elemeleri ve finallerinde toplanan puanlarla yapılan sıralamaya göre kümeler ve kurada kullanılacak torbalar şöyle:

 

Küme A

1. torba

Almanya

Hollanda

Belçika

Yunanistan

 

2. torba

Fransa

Portekiz

İsviçre

Bosna Hersek

 

3. torba

Hırvatistan

İtalya

Rusya

İngiltere

 

Küme B

1. torba

Ukrayna

İspanya

Romanya

İsveç

 

2.torba

İzlanda

Avusturya

Macaristan

Türkiye

 

3. torba

Danimarka

Çek Cumhuriyeti

Slovenya

Karadağ

 

Küme C

1. torba

Sırbistan

İsrail

İrlanda Cumhuriyeti

Polonya

 

2. torba

Bulgaristan

Slovakya

Ermenistan

Norveç

 

3. torba

Arnavutluk

Litvanya

İskoçya

Moldova

 

4. torba

Galler

Azerbaycan

 

Küme D

1. torba

Letonya

Finlandiya

Kuzey İrlanda

Makedonya

 

2. torba

Estonya

Lüksemburg

Kıbrıs Rum Kesimi

Kazakistan

 

3. torba

Gürcistan

Malta

Belarus

Liechtenstein

 

4. torba

Faroe Adaları

Andorra

San Marino

Cebelitarık

 

Kaynak:Haber Kaynağı