Fuarın gözde mermerlerini İtalyanlar ve Hintliler aldı

Fuarın gözde mermerlerini İtalyanlar ve Hintliler aldı

Bursa'da açılan blok mermer fuarında en pahalı ürünler olarak dikkati çeken yaklaşık 110 bin liralık mermeri Hintliler, 80 bin liralık olanı ise İtalyanlar satın aldı- İtalyan mermercilere ürünü satan firmanın Genel Müdürü Afyonlu:- "Çıkarılan mermerlere

BURSA (AA) - CEM ŞAN - Bursa'da düzenlenen "Bursa Blok Mermer Fuarı"nda Marmara Adası'ndan getirilen beyaz mermere Hintliler 110 bin, Kırşehir'den çıkarılan renkli damarlar içeren ürüne ise İtalyanlar 80 bin lira ödedi.

Bursa'daki blok mermer fuarı, yurt içi ve dışından gelen mermer üreticilerinden büyük ilgi gördü. Fuarda, çıkarıldığı yere, görünüşüne ve kalitesine göre değişen blok mermerlerin tonu 100 dolardan bin 500 dolara kadar fiyatlardan alıcı buluyor.

Görünüşüyle göz kamaştıran ve en pahalı ürünler olarak dikkati çeken iki blok mermer, fuarın açıldığı ilk gün satıldı.

Marmara Adası'ndan çıkarılan ve çok nadir görüldüğü belirtilen beyaz mermere en büyük ilgiyi Hindistan ve Çin'den gelen mermerciler gösterdi. İki alıcı arasında en yüksek fiyatı veren Hintliler, bu 25 tonluk bloğa 110 bin lira ödeyerek sahip oldu.

Fuarın diğer gözdesi ise Kırşehir'den getirilen farklı renklerde damarlara sahip blok mermer oldu. Bu 25 tonluk mermere de İtalyanlar 80 bin lira verdi.

İtalyanlara tonunu bin 100 dolardan satan firmanın Genel Müdürü Ömer Afyonlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'de faaliyet gösterdiklerini ve çıkardıkları mermerlerin diğerlerinden çok farklı ve nadir olduğunu söyledi.

Dünyanın doğal taş rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de olduğunu aktaran Afyonlu, ülkede bulunan ocaklardan daha çok bej, beyaz ve buna benzer taşlar veya mermerler çıkarıldığını ifade etti.

Kırşehir'deki ocaktan diğerlerinden çok farklı siyah, sarı, beyaz ve mavi renklerinin karışımı mermer çıktığını anlatan Afyonlu, "Çıkarılan mermerlere 'Nero Picasso' adını verdik. Taşlarımız en büyük özelliğini renklerinden alıyor. Siyah, sarı, mavi ve beyaz damarlar içeren özel bir mermer. Mermerlerimiz özellikle İtalya'da büyük talep görüyor. Fuara gelen yabancı katılımcıların dikkatini çekiyor" dedi.

Afyonlu, Türkiye'de çıkarılan bej, krem ve muadili taşların çok yüklü miktarlarda ihraç edildiğini vurgulayarak, "Nero Picasso bu kriterlerin dışında üst düzey bir taş. Çizgileri ve desenleriyle projelerin en güzel yerlerinde kullanılıyor. İtalya, Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsviçre gibi ülkelerden çok büyük talep var. Biz de bu beklentileri karşılamaya başladık. Dubai'de saraylarda, üst düzey yöneticilerin oturdukları villalarda, evlerde ve ünlü konut firmalarının yaptığı projelerde kullanılmaktadır" diye konuştu.

Mermerin özelliği gereği çok büyük metrajlarda veya ebatlarda üretim yapmayı düşünmediklerini bildiren Afyonlu, şöyle devam etti:

"Çünkü çok özel bir mermer üretiyoruz. Bu mermer büyük ve önemli projelerin en önemli kısımlarında kullanılıyor ve projeye değer katıyor. Otel projelerinde yaklaşık 10 bin metrekare mermer kullanılıyorsa ürettiğimiz mermer yüzde 10'u kadar kullanılıp projenin en önemli yerinde yer alır ve projeye değer katar. Bunların örneklerine çok yerde rastladık. Bundan dolayı çok mutluyuz. Fuarda satışlarımız oldu. Getirdiğimiz bloklardan da satış yaptık. Fuara katılan yabancı mimarlar ve tasarımcılar standa büyük ilgi gösterdi."

Mermerleri 3 seleksiyonda ürettiklerine değinen Afyonlu, sarı ve siyah renkleri içeren "Gold" seleksiyon, daha çok siyah ve beyaz renkleri içeren "Klasik" seleksiyon ve bütün renkleri içeren "Standart" seleksiyon çeşitlerinin bulunduğunu anlattı.

Afyonlu, en çok talebi gold seleksiyon mermerin gördüğünü ifade ederek, "Fuara getirdiğimiz bu gruptan bir blok mermeri İtalyanlara sattık. Sattığımız blok 25 ton civarında. Tonunu bin 100 dolara sattık. Satışlarımız genelde bu aralarda çünkü bu mermerler az miktarlarda, projelerin en önemli yerlerinde kullanılıyor. Sekiz blok getirdik, 4'ünü fuarda sattık" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı