Fransa'nın serbest bıraktığı Müslüman profesör Kanada'ya döndü

Fransa'nın serbest bıraktığı Müslüman profesör Kanada'ya döndü

OTTAWA (AA) - Paris'te 38 yıl önce bir sinagoga yapılan bombalı saldırının sorumlularından olduğu şüphesiyle 2014'te iade edildiği Fransa'da serbest...

OTTAWA (AA) - Paris'te 38 yıl önce bir sinagoga yapılan bombalı saldırının sorumlularından olduğu şüphesiyle 2014'te iade edildiği Fransa'da serbest bırakılan Ottawa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hassan Diab, Kanada’ya döndü.

Ottawa’da avukatı Donald Bayne ve Uluslararası Af Örgütünden Alex Neve ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Hassan Diab, "Berbat bir kanun ve kurumsal hata ile 3 yıl Fransız hapishanesinde kaldım. 22 saat bir hücrede tutulup, 2 saat temiz hava almama izin verildi." dedi.

Devlete tazminat davası açıp açmayacağı sorulan Diab, Kanadalı vergi mükelleflerinin ödediği 1 senti bile şahsına almayacağını belirterek, bir tazminat ödenecekse bunu, kendisi gibi mağdur edilen kurbanlara destek olmak için kullanacağını söyledi.

Diab, kendisine başından beri destek verenlere, avukatlarına ve ailesine teşekkür ettiği konuşmasında, "9 yılın sonunda adalet hakim oldu." dedi.

Avukat Bayne de müvekkili aleyhine sunulan deliller hakkında başından beri yaptıkları savunmanın, dünyanın değişik organizasyonlarından uzmanların incelemeleri ile de doğrulandığını söyledi. Bayne, Diab’ın 1980'de Paris’teki bombalama sırasında Beyrut’ta sınavda olduğunu, olay yerinde failin bıraktığı parmak iziyle Diab’ınkinin eşleşmediğini, hem üniversite kayıtlarının hem de Diab'ın pasaportundaki mühürlerin iddialarını desteklemesine rağmen müvekkilinin hapsedilmeye devam edildiğini söyledi.

Bütün bunların ciddi bir hukuk ihlali ve savunulacak bir tarafı olmadığını söyleyen Donald Bayne, mücadelelerinin süreceğini ifade etti.

Ottawa Üniversitesi Öğretim Üyesi iken Fransız makamlarının talebi üzerine 4 kişinin öldüğü Paris'teki sinagog baskınının sorumlularından olduğu şüphesiyle Kasım 2008'de Quebec'te tutuklanan Hassan Diab, Kanada Yüksek Mahkemesinin davayı reddetmesinden sonra 2014'te Kanada tarafından Fransa'ya iade edilmişti. Hakkındaki suçlamaları ilk günden itibaren reddeden Diab, saldırı gerçekleştiğinde Fransa'da olmadığını ve o sırada Beyrut'ta bulunduğunu gösteren kanıtlara rağmen tutuklanmıştı.

Fransa'nın başkenti Paris'te Copernic Caddesi'ndeki sinagoga 3 Ekim 1980'de düzenlenen saldırıda 4 kişi yaşamını yitirmiş, 46 kişi yaralanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :