Fransa'nın bütçe açıkları

Fransa'nın bütçe açıkları

Eski Cumhurbaşkanı uyardı: ‘’Yunanistan’ın durumuna düşebiliriz’’

PARİS (AA) – Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing, giderek artan bütçe açıklarıyla ilgili iktidarı uyararak, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde Fransa’nın borçlarını ödeyemez hale gelen Yunanistan’ın durumuna düşebileceğini söyledi.

Le Figaro gazetesine konuşan d'Estaing, ‘’Fransa’nın Yunanistan ile aynı duruma düşüp, IMF yardımını isteme riski bulunuyor’’ ifadesini kullandı.

Fransa’da 1974-1981'de cumhurbaşkanlığı görevinde bulunan ve 2000 yılında AB anayasasını hazırlamakla görevli uzman heyete başkanlık eden d'Estaing, faizlerin düşük olması yüzünden Fransa’da olası bir mali krizin geciktiği uyarısında bulundu.

Valery Giscard d'Estaing, bunun geçici bir durum olduğunu belirterek, 18 ay içinde faizlerin artabileceğini ve bu artışla birlikte krizin kaçınılmaz olacağını iddia etti.

Fransa’nın bütçe açıklarının, gayri safi milli hasılaya oranının yüzde 4’ü geçmesi, avro para birimi kriterlerini denetleyen AB Komisyon ile Paris arasında uzun süredir ciddi sorun yaratıyor. Avro para birimi kriterlerine göre, bu oranın yüzde 3’ü geçmemesi gerekiyor. Fransa'da alınan tüm tedbirlere rağmen ekonomik büyümenin sağlanamaması ve istihdamın artırılamaması, krizi tetikleyen en büyük nedenler olarak gösteriliyor. 

 

Kaynak:Haber Kaynağı