Fransa'nın "14 Temmuz Ulusal Günü" İstanbul'da kutlandı

Fransa'nın "14 Temmuz Ulusal Günü" İstanbul'da kutlandı

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Domenach:

İSTANBUL (AA) - Fransa'nın "14 Temmuz Ulusal Günü" İstanbul'da kutlandı. 

Beyoğlu'ndaki Fransa Sarayı'nda, Başkonsolos Muriel Domenach'ın ev sahipliğindeki kutlama töreninde, İstiklal Marşı ve Fransa ulusal marşı "Le Marseillaise"nin okundu.  

Domenach, törende yaptığı konuşmada, Türkiye ve Fransa ilişkilerinin son birkaç yılda olumlu bir hareketlilik içine girdiğini belirterek, bunun Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye ziyareti ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Fransa'ya gerçekleştirdikleri ziyaretlerle kendini gösterdiğini ifade etti. 

Domenach, bu ayın sonunda da Paris'te iki ülke arasında "İş birliği stratejik çerçeve" toplantısı yapılacağı bilgisini verdi.

Fransa ve Türkiye arasındaki ilişkileri "aşk" metaforuyla dile getirmenin uygun olacağını anlatan Domenach, "İlk geldiğimde 'ne seninle, ne de sensiz'den bahsetmiştim. Daha sonraları, Fransa ve Türkiye arasındaki yeniden yakalanan uzlaşmayı kutlamak için Sevgililer Günü'nde, Fransız ve Türk karma çiftleri bir araya getirmiştik. Gerçekten de biz, bu sarayın da simgelediği 500 yıldan daha fazla, eski bir çiftiz. Yanlış anlaşılmalarla, birbirine karşı gelme becerisiyle, bir de aşırı tepkilerle, fakat güçlü temellerle ve son olarak da her şeyden önce, duyguların ötesinde, çıkarlarımıza dayalı bir ilişkiyle. Siyasi, ekonomik ve kültürel düzeyde, Fransa'nın Türkiye'ye, Türkiye'nin de Fransa'ya ihtiyacı vardır. Ülkelerimiz birbirleri için vazgeçilmezdir" diye konuştu. 

Domenach, Türkiye'nin de Fransa'nın da bir evlilikte olduğu gibi birbirlerinin gelişimini kabul etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Fransa değişiyor ve ben konsolosluğun İstanbul'daki faaliyetiyle, Fransa'nın çağdaşlığını ve çeşitliliğini göstermeye çalışıyorum" dedi. Domenach, bu faaliyetlerinin başlıca örneğinin de önceki gece Fransa Sarayı'nda, Türkiye'de kendileri için ilk niteliğinde olan bir iftar daveti ile bir caz konserini birleştirmeleri olduğunu söyledi. 

Türkiye'nin geliştiğine işaret eden Domenach, şunları kaydetti:

"Ekonomik gelişmeye eşlik etmiş olan ve her şeyden önce Türklere düşen demokratikleşme sürecini desteklemek bizlere kalıyor. Yeni gelmiş biri olarak, Türkçe'de ilerleme göstermeye çalışıyorum ve güzel ve uzun bir kelime olan 'demokratikleşebilmek' kelimesini öğrendim. Türk kalkınmasına şirketlerimizle katkı sağlamayı ve uluslararası arenada Türkiye'nin iddiasını göz önünde bulundurmayı bilmek de bizlere düşüyor." 

Davete, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile iş ve sanat camiasından çok sayıda konuk katıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı