Fransa'dan Ortadoğu barış süreci için inisiyatif alma sinyali

Fransa'dan Ortadoğu barış süreci için inisiyatif alma sinyali

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, İsrail-Filistin sorununa çözüm çerçevesi çizecek muhtemel BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını muhataplarıyla müzakere edeceklerini bildirdi

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Ortadoğu barışı için çerçeve çizecek muhtemel bir BM Güvenlik Konseyi kararı konusunda muhataplarıyla görüşeceklerini söyledi.

Fabius, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen "Ortadoğu'daki çatışmalarda azınlıkların korunması" konulu toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda inisiyatif alacakları mesajını verdi.

Fabius, sorunun çözümü için müzakerelerin dışında bir alternatif bulunmadığını belirterek, izlenecek yolu belirleyecek bir çerçeve oluşturulmasını içeren olası BM Güvenlik Konseyi kararı için ülkesinin muhataplarıyla görüşmeye başlayacağını kaydetti.

BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Robert Serry, dün BMGK'da yaptığı konuşmada tarafların şu an barış müzakerelerine hazır görünmediklerini belirterek, "Bu durumda onları masaya oturmaları için zorlamanın anlamı yok. BM Güvenlik Konseyi'nin İsrail-Filistin sorununu çözmek için yeni bir barış çerçevesi oluşturma sorumluluğu var" demişti.

İsrail ise BMGK'nın konuya müdahil olmasını kesinlikle reddederek sorunun sadece iki tarafın müzakeresiyle çözülebileceğini savunuyor.

Aralık ayı sonunda Arap ülkeleri tarafından BMGK'ya sunulan ve İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesini isteyen karar tasarısı kabul edilmemişti.

Yeni bir tasarının geçmesi için kilit ülke konumundaki ABD, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun iki devletli çözümü dışlayan açıklamalarına tepki olarak BM Güvenlik Konseyi'ne getirilecek bir tasarıyı engellemeyebileceğini vurgulamıştı.

- "Dokunulmazlık cesaret veriyor"

Fabius, BM Güvenlik Konseyi'ndeki toplantıda da Irak ve Suriye'de azınlıkların korunması için Konsey'den bir yol haritası oluşturulmasını istedi.

"Azınlıkların tamamen yok olma tehlikesi var" diye konuşan Fabius, uluslararası toplumun buna izin vermemesi gerektiğini belirtti.

Fabius, bunun için askeri eylem, insani yardım ve suç işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması konularında kararlılık gösterilmesini talep etti.

Aynı toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işleyenlerden hesap sorulamamasının Suriye'deki rejimin ve DAEŞ'in sergilediği vahşete cesaret verdiğini söyledi.

Ban, Konsey'den birliği temin ederek Suriye halkına karşı işlenen suçları durdurmak için eyleme geçmelerini istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı