Fransa'daki uçak kazası

Fransa'daki uçak kazası

Germanwings'in düşen uçağındaki yardımcı pilot Lubitz’in psikolojik rahatsızlığı olduğu iddia edildi

BERLİN (AA) - Fransa’nın güneyinde düşen Alman havayolu şirketi Lufthansa'ya ait Germanwings uçağını düşüş anında kullanan 27 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz'in psikolojik rahatsızlığı olduğu öne sürüldü.

Alman Bild gazetesi, Lufthansa kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Lubitz’in pilotluk mesleğini öğrendiği sırada psikolojik sorunları sebebiyle aylarca eğitimine ara verdiğini yazdı.

Haberde, ABD’nin Arizona eyaletinin Phoenix kentinde bulunan Lufthansa’nın uçuş okulunda eğitim gören Lubitz’in bir süre "uçuşa elverişli olmayanlar" listesinde yer aldığı iddia edildi.

Andreas Lubitz’in 1,5 yıl psikolojik tedavi gördüğü belirtilen haberde, pilot adayı Lubitz’in depresyon geçirmesi sebebiyle uçuş derslerinde derecesinin düşürüldüğü, ancak okulu başarılıyla bitirdiği kaydedildi.

Habere göre, 2008 yılında pilotluk mesleğine başlayan, Bremen ve Phoenix'te eğitim alan Andreas Lubitz'e 2009 yılında da "azalan ağır depresif dönem" geçirdiği teşhisi konuldu.

Lubitz’in Federal Havacılık Dairesi’ndeki dosyasında "SIC" kodunun bulunduğu, bu kodun düzenli ve özel olarak doktor tarafından muayene gerektirdiği anlamı taşıdığı ifade edildi. Haberde, Lubitz’in pilotluk lisansında da "SIC" kodu bulunduğu kaydedildi.

- "Kız arkdaşıyla sorun yaşıyordu" -

Yardımcı pilot Andreas Lubitz’in olaydan önce kız arkadaşıyla da sorun yaşadığı iddia edilen haberde, yardımcı pilotun bundan çok etkilendiği öne sürüldü. Haberde ayrıca, Lubitz'in komşularının ifadeleri de yer aldı ve Lubitz’in küçükken hayalinin pilotluk yapmak olduğu  aktarıldı.

Polis, dün Düsseldorf ve Montabaur’da Lubitz’in yaşadığı evlerde arama yapmıştı. Arama sonucunda bilgisayar ve çok sayıda dokümana el koyulduğu ifade edildi.

- Kokpitte iki kişi kuralı -

Öte yandan, kazanın ardından birçok Alman havayolu şirketi, bundan sonra kokpitte iki kişinin bulunması kuralını getirme kararı aldı.

Konunun bugün Federal Havacılık Dairesi’nde görüşüleceği ve kararın hızlı bir şekilde uygulanacağı kaydedildi.

Lufthansa'ya bağlı Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi yolcu uçağı salı günü Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransa'nın güneyinde düşmüştü. Uçaktaki altı uçuş görevlisi ve 144 yolcudan kurtulan olmamıştı.

Uçağın ses kayıtlarının incelenmesinin ardından Fransız yetkililer, kaptan pilotun kokpitten çıktıktan sonra Lubitz’in "uçağı bilinçli olarak alçalttığını" bildirmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı