Fransa’daki terör saldırıları

Fransa’daki terör saldırıları

- Parlamento araştırma komisyonu, terör saldırılarında istihbarat zafiyeti olup olmadığını soruşturacak


PARİS (AA) - Fransa’da geçen yıl düzenlenen terör saldırılarında istihbarat zafiyeti olup olmadığını soruşturmak üzere parlamentoda bir araştırma komisyonu kuruldu.
Eski bir sorgu hakimi olan milletvekili olan Georges Fenech’in başkanlığındaki komisyonda, 30 parlamenter yer alacak.
Muhalefet partilerinin talebiyle kurulan komisyon, ülkedeki istihbarat servisi şefleri, emniyet müdürlerini ve terörle mücadele uzmanlarını kapalı oturumlarda dinleyerek, "terör saldırılarının neden etkili bir şekilde önüne geçilemediği" sorusuna yanıt arayacak ve bulgularını bir raporda toplayarak hem meclis hem de senatoya sunacak.
Komisyon, geçen yıl başında Charlie Hebdo mizah dergisi ile başlayan ve 17 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısı ile 13 Kasım’da 130 kişinin ölümüne ve 350 kişinin yaralanmasına yol açan saldırılardaki istihbarat ve güvenlik zafiyetini mercek altına alacak.
İlk olarak pazartesi günü terör mağdurlarının ailelerini dinleyerek göreve başlayacak olan komisyon, 6 ay içinde çalışmalarını tamamlayacak ve raporunu 16 Temmuz’da kamuoyuna açıklayacak.
Fransa’da hükümet son terör saldırılarının ardından olağanüstü hal uygulaması ilan etmişti. Parlamentoda daha sonda kabul edilen yasa ile ülkede üç ay süreyle olağanüstü hal uygulamasına gidilmişti.
Hükümetin sunduğu ve dün meclisten geçen anayasa değişikliği yasa tasarısı ise bakanlar kurulu kararı ile 4’ aya kadar olağanüstü hal uygulaması ilan edilmesine olanak sağlıyor. Tasarının diğer önemli maddesi ise terör suçlusu çifte vatandaşların Fransız uyruğundan atılmasına imkan veriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :