Fransa’da Senato çalışma yasa tasarını kabul etti

Fransa’da Senato çalışma yasa tasarını kabul etti

Meclis’te kabul edilen metin değiştirildiği için tasarı yasalaşmadı

PARİS (AA) - Fransa Senatosu, ülkede büyük tartışmalara neden olan çalışma tasarısını kabul etti.
Genel kuruldaki oylamada 185 "evet", 156 "hayır" oyu kullanıldı. Senato’da kabul edilen metin, Meclis’te kabul edilen metinden farklı olduğu için tasarı iç tüzük gereği yasalaşmadı.
Senato genel kurulunda kabul edilen değişiklik önergeleri ile tasarıya işçiler aleyhine daha olumsuz maddeler eklendi.

Tasarı, temmuz ayı başında yeniden Meclis genel kurul gündemine alınacak. Sosyalist hükümet, kendi partisinden de gelen tepkiler yüzünden Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrasına göre, oylama yapmadan Meclis genel kurulundan bu tasarıyı geçirmişti. Hükümetin, yine aynı stratejiyi izleyerek genel kurulda yine oylama yapmadan tasarısı meclisten geçirmesi bekleniyor.

Fransa’da mecliste iktidarı destekleyen solcu milletvekillerinin sayısı fazla iken, senatoda sağcılar daha fazla sandalyeye sahip. Parlamento’nun iki kanadındaki bu farklılık, hükümetin sunduğu yasa tasarılarının kabulünde sorun yaratıyor.
Meclis ve Senato arasındaki parlamento komisyonun ortak metin üzerinde anlaşmaya varamaması halinde, Meclis son sözü söyleyip, tasarıyı yasalaştırma hakkına sahip.

Fransa’da yoğun tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :