Fransa'da milletvekili genel seçimine doğru

Fransa'da milletvekili genel seçimine doğru

Son ankete göre, Macron'un kurduğu Cumhuriyet Yürüyüşü hareketi milletvekili genel seçimlerinde parlamentoda salt çoğunluğu sağlayacak

PARİS (AA) - Fransa'da gelecek ay yapılacak milletvekili genel seçimlerinine yönelik kamuoyu anketine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un kurduğu Cumhuriyet Yürüyüşü hareketi parlamentoda salt çoğunluğu elde edecek.

Opinionway-Orpi kamuoyu şirketinin yaptığı ankete göre, genel seçim sonucunda Cumhuriyet Yürüyüşü hareketi parlamentoda 310 ila 330 arası milletvekili ile temsil edecek.

Salt çoğunluğun 289 sandalye ile sağlandığı ülkede, ankete göre Cumhuriyet Yürüyüşü parlementoda salt çoğunluğu elde edeceği belirtiliyor.

Anket sonuçlarına göre, merkez sağda Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) parlamentoda 140 ila 160 arası sandalye ile ikinci, Sosyalist Partinin (PS) 25-30 arası sandalye ile üçüncü büyük parti olması öngörülüyor.

Ayrıca, aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisini (FN) parlamentoda sadece 10-15 milletvekili temsil edilmesi bekleniyor.

Genel seçimlerin, bu şekilde sonuçlanması durumunda PS'nin kuruluşundan bu yana en kötü seçim sonucunu alacağı ve FN'nin 2012 genel seçimlerinde aldığı 2 sandalyeyi bu seçimde 12'ye yükselterek rekor elde edeceği kaydedildi.

Fransızlar, 11 Haziran'da, Ulusal Meclis'te görev yapacak 577 milletvekili belirlemek için sandık başına gidecek. İlk turda en az yüzde 50 oy alan milletvekili adaylarının doğrudan Meclis'te gireceği yarışta, herhangi bir adayın yüzde 50'yi yakalayamadığı sandalyeler için ikinci tur seçimler yapılacak. 18 Haziran'daki ikinci tura, ilk turda yüzde 12,5 ve üzeri oy alan adaylar katılabilecek ve burada en fazla oyu alan aday milletvekili seçilecek.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :