Fransa'da iktidar partisi zor durumda

Fransa'da iktidar partisi zor durumda

İktidardaki Sosyalist Parti mecliste salt çoğunluğu kaybetti

PARİS (AA) – Fransa'da iktidardaki Sosyalist Parti, mecliste bir üyesinin daha istifasıyla salt çoğunluğu kaybetti.

Jean-Pierre Maggi adlı milletvekilinin Sosyalist Parti’den istifa edip radikal sol partiye geçmesiyle, iktidar partisinin meclisteki sandalye sayısı 287'ye düştü.

Maggi, hükümetin sunduğu ve geçen yıl kabul edilen bölgesel yönetim reformuna karşı çıktığı için partiden ayrıldığını açıkladı. Fransız milletvekili, partisinden ayrılmasına rağmen mecliste hükümeti desteklemeyi sürdüreceğini söyledi.

Diğer yandan son olarak Sosyalist Parti milletvekili Pierre Moscovici, AB Komisyonu üyeliğine seçilince, milletvekilliği görevinden istifa etmişti. Moscovici’nin yerine Doubs bölgesinde 8 Şubat’ta yapılacak kısmi seçimde yine Sosyalist Parti'den bir adayın bu yarıştaki en şanslı siyasetçi olması bekleniyor.

Mecliste, salt çoğunluk için 289 sandalye  gerekiyor. Uzmanlar, hukuki nedenlerden dolayı daha önce Sosyalist Partiden ihraç edilen milletvekilleri Sylvie Andrieux ve Thomas Thevenoud’un oylarına artık iktidar partisinin eskisinden daha fazla ihtiyacı olduğuna işaret ediyor.

Mecliste 18 sandalyesi bulunan çevreci parti ile yine 18 sandalyesi bulunan radikal sol ve 15 sandalyesi bulunan sol birlik, gerektiği zaman ve uzun müzakerelerin sonunda iktidardaki Sosyalist Parti’ye oylamalarda destek veriyor.

Sosyalist Parti, 28 Eylül’deki senato seçimlerinin ardından senato da çoğunluğu kaybetmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı