Fransa'da hava kirliliğiyle mücadele

Fransa'da hava kirliliğiyle mücadele

Çevre Bakanlığı, hava kirliliğiyle mücadele için yeni bir eylem planı hazırladı

PARİS (AA) - Fransa Çevre Bakanlığınca, hava kirliliğiyle mücadele için yeni bir eylem planı hazırlandı.

Fransa Çevre Bakanı Segolene Royal, hava kirliliğiyle mücadele için hazırlanan yeni eylem planını bugün Bakanlar Kuruluna takdim etti.

Basına açıklanan eylem planının en önemli maddesini, hava kirliliğine önlemek için önümüzdeki yıllarda elektrikle çalışan otomobil alanlara çeşitli mali kolaylıklar sağlanması oluşturuyor.

Eylem planına göre, elektrikli araç alanlara önemli vergi kolaylığı sağlanacak. Elektrikli çalışan motosiklet kullananlar da bu uygulamadan yararlanabilecek. Dizel motorlu ticari taksisini ıskartaya çıkartıp elektrikli araç alanlara da ayrıca ilave teşvikler uygulanacak.

Araçların havaya yaydıkları karbondioksit miktarını gösteren farklı renklerdeki etiketler, zorunlu olarak araçların ön camına yapıştırılacak.

Valilik, hava kirliliğinin arttığı dönemlerde, sadece havayı kirletme riski fazla olan araçları, yine bu etiketlerin rengine göre trafiğe çıkmaktan men edebilecek.

Çevre Bakanlığı, ülkede üretilen yerli ve yabancı marka otomobilleri, gaz emisyonlarının belirlenen normların üzerinde olup olmadığını anlamak ve bilgisayar testlerinde olası manipülasyonlara karşı bir yıldır yakın takibe almıştı.

Fransa'da, geçen hafta başkent Paris ve Lyon kentleri, motorlu araçların yarattığı hava kirliliğine karşı alarma geçilmişti. İki kentte de trafiğe çıkan araç sayısını düşürmek için bir süre tek-çift uygulamasına geçilmişti. Yine geçici olarak belediye otoparklarının ve toplu taşıma araçlarının bedava kullanılması kararlaştırılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :