Fransa'da grev ve protestolar

Fransa'da grev ve protestolar

Çalışma Bakanı el-Khomri, grev yapan İşçi Sendikaları Konfederasyonu liderini toplantıya çağırdı

PARİS (AA) - Fransa Çalışma Bakanı Myriam el-Khomri, çalışma yasa tasarısını protesto etmek için grev yapan sol eğilimli İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CGT) lideri Philippe Martinez ile görüşme talebinde bulundu.

Bakan el-Khomri'nin 17 Haziran Cuma günü için yaptığı görüşme talebini doğrulayan CGT lideri Martinez, ''Biz bir aydır bunu talep ediyorduk, artık bizi muhatap almalarının zamanı gelmişti. Fransa'nın en büyük sendikal hareketini görmezden gelmek yerine görüşmek daha iyi'' ifadesini kullandı.

Görüşme daveti, Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2016) başlamasına saatler kala ülkeyi etkisi altına alan grevlerin sona erdirilmesi için yeni bir umut ışığı olarak görülüyor.

Fransa'da demiryolları işçilerinin grevi ulaşımı felce uğratırken Air France pilotlarının da cumartesi gününden itibaren greve başlayacak olması turnuvayı izlemek için Fransa'ya geleceklerin planlarını olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.

Paris'teki temizlik işçilerinin bugün grevlerini 14 Haziran'a kadar uzatma kararı alması, başkentin birçok bölgesinde toplanmayan çöplerin sokaklarda daha fazla birikmesine yol açacağı tahmin ediliyor.

Banliyö treni işçilerinin grevi ise yarın Fransa ve Romanya arasında Stade de France'da oynanacak ilk karşılaşmayı izlemek için başkentin banliyösüne yolculuk yapacak binlerce futbolseveri ciddi şekilde endişelendiriyor.

Ulaştırma Bakanı Alain Vidalies, BFM'ye dün yaptığı açıklamada, EURO 2016 öncesi demiryolu işçilerinin başlattığı ve pilotların yapacağı grevleri ''sorumsuzluk'' olarak nitelemişti.

Tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını belirtiyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :