Fransa'da ceza ve tutukluluk yöntemleri reformu

Fransa'da ceza ve tutukluluk yöntemleri reformu

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yeni düzenleme ile bir aydan az hapis cezalarının kaldırılacağını, 6 aya kadar olan cezaların cezaevi dışında infaz edileceğini açıkladı

PARİS (AA) - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ceza ve tutukluluk yöntemleri hakkında getirilecek yeni düzenleme ile bir aydan az hapis cezalarının kaldırılacağını, 6 aya kadar olan cezaların cezaevi dışında infaz edileceğini bildirdi.

Macron, ülkenin güneybatısında bulunan Agen kentindeki Ulusal Cezaevleri İdaresi Okulunda, uzun süredir tartışılan cezaevleri, ceza ve tutukluluk yöntemleri reformu hakkında açıklamalarda bulundu.

Kente gelişinde çok sayıda grubun protestosu ile karşılanan Macron, Fransa'da cezaevlerinin yüzde 200'lere varan aşırı yoğunluğu nedeniyle eleştiri konusu olduğunu ve ceza ve tutukluluk şartlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

Macron, yapılacak değişikliklerle bundan böyle bir aydan az hapis cezaları verilemeyeceğini, 6 aya kadar olan cezaların cezaevi dışında infaz edilebileceğini, bir yıl ve daha fazla süreli cezaların ise tanzim edilemeyeceğini söyledi.

Fransa'da 2000'li yıllarda tutuklu ve hükümlülerin yüzde 80'inin cezaevlerinde çeşitli faaliyetlere katıldığını aktaran Macron, bugün bu oranın sadece yüzde 20 olduğunun altını çizdi.

Cezaevlerinin yenilenmesi ve bakımının yapılması gerektiğini, Fransa'nın bu konuda Avrupa'nın en geride kalmış ülkesi olduğunu kabul eden Macron, ülke çapında cezaevlerindeki yoğunluk oranının yüzde 120, Paris bölgesinde ise bu oranın yüzde 200 olduğu bilgisini verdi.

Macron ayrıca bugün sayıları 4 bin civarında olan eski mahkumların topluma kazandırılacağını, destek görevlilerinin sayısının artırılacağını ve bu alanda bin 500 yeni istihdam sağlanacağını söyledi.

"Suçluların cezaevlerine konularak özgürlüklerinin kısıtlandığını fakat tüm haklarının elinden alınmadığını" belirten Macron, bu çerçevede mahkumlara oy verme hakkının tanınacağı açıklamasında bulundu.

Fransa'da cezaevlerindeki aşırı yoğunluk ve fiziki eksiklikler Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) gündemine gelmiş ve ülkedeki 36 cezaevinde hükümlü ve tutukluların insan onuruna aykırı şartlar altında tutuldukları belirlenmişti.

Öte yandan Macron'un konuşma yaptığı sırada bir grup, İsrail tarafından 23 Ağustos'ta gözaltına alınan ve o günden bu yana cezaevinde tutulan Fransız avukat Salah Hamouri'nin serbest bırakılması için gösteri düzenledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :