Fransa'da AB Bakanı için "hayali istihdam" iddiaları

Fransa'da AB Bakanı için "hayali istihdam" iddiaları

Avrupa Birliği'nden sorumlu Devlet Bakanı Sarnez'in Avrupa Parlementosunda bir kişiyi sahte belgelerle danışmanı olarak gösterdiği iddia edildi

PARİS (AA) - Fransa'da Avrupa Birliği'nden (AB) sorumlu Devlet Bakanı Marielle de Sarnez'in Avrupa Parlementosunda (AP) bir kişiyi sahte belgelerle danışmanı olarak gösterdiği öne sürüldü.

Le Parisien gazetesinin haberine göre, aralarında Sarnez'in de bulunduğu 19 milletvekiline AP'de sahte belgelerle danışman çalıştırmak ve güveni kötüye kullanmak gerekçeleriyle 22 Mart tarihinde Paris Savcılığı tarafından ön soruşturma açıldı.

Haberde, aşırı sağcı Sophie Montel'in Paris Savcısı François Molins'e ve AB'nin Yolsuzlukla Mücadele Birimine (OLAF) Sarnez ve diğer milletvekilleri hakkında AP'deki hayali danışman iddialarını anlatan bir mektup gönderdiği ve soruşturmanın bu mektup üzerine başlatıldığı ifade edildi.

Bunun üzerine, sosyal medya hesabından Montel'i "yanlış suçlamasından dolayı" Paris Savcılığı'na şikayet ettiğini belirten Sarnez, yaptığı yazılı açıklamada, kendisine danışman olarak çalışan Philippine Laniesse'in 12 ay boyunca sürekli olarak çalıştığı ve iş sözleşmesinin AP tarafından onaylandığını ifade ederek, her şeyin kuralına göre yapıldığını savundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sağ kolu ve Uyum Bakanı Richard Ferrand hakkında da geçen hafta benzer iddialar öne sürülmüştü. Haftalık Le Canard Enchaine gazetesinin haberine göre, 2012'den beri milletvekili olan ve Macron'un sağ kolu olarak gösterilen Ferrand, 2014'te o zamanlar 23 yaşında olan oğlunu danışmanı olarak çalıştırdı. Habere göre devlet, Ferrand'ın oğluna mektup yazmak, sosyal medya hesaplarını güncellemek ve randevuları takip etmek gibi işleri yapması karşılığında aylık ortalama bin 699 avro maaş ödedi.

Fransa sağının cumhurbaşkanı adayı olan ancak cumhurbaşkanı seçimi ilk turunda elenen François Fillon hakkında seçimlerden önce Le Canard Enchaine gazetesi "eşi ve çocuklarını danışmanı olarak çalıştırdığı" iddialarını ortaya atmış, Fillon ise iddiaları kabul ederek bu durumun yasalara aykırı olmadığını fakat etik açıdan yanlış olabileceğini belirtmişti. İddialar öncesi anketlerde yüzde 25 oranında oy alacağı öngörülen Fillon, Fransız kamuoyunun günlerce konuştuğu olay sonrası ilk turda yüzde 20,01 oranında oy alarak ikinci tura kalamamıştı.

Avrupa Parlementosu (AP) tarafından, geçen ay aşırı sağcı Marine Le Pen ve bazı Ulusal Cephe (FN) milletvekillerinin danışmanlarına haksız şekilde ödenen ücretin yaklaşık 5 milyon avro olduğu iddia edilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :