Fransa Komünist Partisinin PEJ hakkındaki bildirisine tepki

Fransa Komünist Partisinin PEJ hakkındaki bildirisine tepki

Fransa Komünist Partisinin, Türkler ve göçmen kökenliler tarafından kurulan Eşitlik ve Adalet Partisi (PEJ) hakkında yayınladığı bildiri tepkiyle karşılandı- PEJ Genel Başkanı Şakir Çolak:- "Fransa Komünist Partisi, PKK terör örgütü yanlılarına ve DHKP-C

STRAZBURG (AA) - Fransa'da Türkler ve göçmen kökenliler tarafından kurulan Eşitlik ve Adalet Partisinin (PEJ) Başkanı Şakir Çolak, Fransa Komünist Partisi (PCF) tarafından kendileri hakkında ırkçı ve ayrımcı ifadelerle soruşturma açılması çağrısı yapılan bildiri yayınlanmasına tepki göstererek, “Fransa Komünist Partisi, PKK terör örgütü yanlılarına ve DHKP-C militanlarına kol-kanat geren bir partidir.” dedi.

Çolak, PCF'in PEJ partisi ile ilgili yayınladığı bildiriyi AA muhabirine değerlendirdi.

Haziranda yapılacak milletvekili seçimlerine hazırlanan PEJ hakkında asılsız ve iftira dolu ifadelerin yer aldığı bildiriye tepki gösteren Çolak, “Bildiride partimizle alakalı ciddiye alınamayacak ifadeler kullanılarak İçişleri Bakanlığından inceleme başlatılması isteniyor. Fransa Komünist Partisinin bu saldırgan tavrını şiddetle kınıyoruz. Asılsız itham ve iftiralarla, partimizin Fransa’daki yükselişine gölge düşürmek istiyorlar. Fakat bunu başaramayacaklar.” dedi.

Çolak, PEJ’in genel seçimlerin sürpriz partisi olacağını belirtirken, “Fransa Komünist Partisi, PKK terör örgütü yanlılarına ve DHKP-C militanlarına kol-kanat geren bir partidir. Terörün her türlüsüne karşı çıkan bir partiye komünistlerin saldırması manidardır. PEJ Fransa kanunlarına göre kurulmuş, cumhuriyet değerlerine bağlı bir partidir. Bildiride ifade edildiği gibi partimizin Cumhurbaşkanı Erdoğan veya Türkiye ile ilintilendirilmesi partimize, adaylarımıza ve seçmenlerimize yapılmış bir hakarettir. Partimiz kendi ayakları üzerinde durabilecek olgunluğa ulaşmıştır ve bunu komünistler de görecektir.” değerledirmesinde bulundu.

PEJ’in amacının Fransa’da siyaset yapmak ve eşitlik ve adalet arayan vatandaşların sesi olmak olduğunu kaydeden Çolak, “Bir Fransız partisi olarak tabii ki diğer ülkeler ve yöneticileri hakkında değerlendirmelerimiz olacaktır. Recep Tayyip Erdoğan Ortadoğu bölgesi için, Avrupa ve dünya barışı için önemli bir aktördür ve Avrupa bunun değerini bilmelidir.” diye konuştu.

- Komünist Parti PEJ’i rakip görüyor

Daha önce Fransa Savunma Bakanlığında danışman olarak çalışan güvenlik politikaları uzmanı Recep Yılmaz, Fransa Komünist Partisinin özellikle 1980 darbesi sonrası Fransa’ya kaçan PKK ve DHKP-C militanlarına kucak açtığını belirterek, “Komünist Parti, göçmen kökenli Fransız vatandaşlarının neden kendi partilerini kurma ihtiyacı duyduğunu anlamaya çalışmak yerine iftira ve çamur atmayı tercih etti. Bu şekilde tavır almalarının iki nedeni var: PKK ve DHKP-C üyeleri bu partiye sızarak, partinin Türkiye hakkındaki tavrını belirleyici konuma geldiler. İkincisi ise, PEJ, Fransa’da dışlanan göçmen kökenliler, yabancılar ve düşük gelir grupları için ciddi bir alternatif. Komünist Parti PEJ’i rakip görüyor. Yükselişinin farkında ve bu tür yöntemlerle rakibini yok etmek istiyor.” dedi.

Kuruluşu 1920’ye dayanan Fransa Komünist Partisinin yaklaşık 50 bin üyesi bulunuyor. Fransa'da marjinal kalan parti, son dönemde Türkiye karşıtı pozisyonu ile dikkati çekiyor. Parti tarafından yapılan çok sayıda çağrıda terör örgütü PKK lehine gösteri düzenlenmesi istendi. Yine bu gösterilere katılan partinin yöneticileri, Türkiye’nin PKK’ya karşı yürüttüğü operasyonlara son vermesi çağrılarında bulundu. Fransa Komünist Partisinin kardeş partisi olan Sol Cephenin lideri Jean-Luc Melenchon, Republique Meydanı’nda katıldığı benzer bir yürüyüşte, PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılması yönünde çağrı yaptı. Melenchon ve partili milletvekilleri, Avrupa Parlamentosunda (AP) PKK üyeleri ve sempatizanlarına destek vermeleriyle de tanınıyor.

Fransa Komünist Partisi, önceki gün yayınladığı bir bildiride, PEJ’in Fransa’nın iç işlerine karışmak ve seçimleri provoke etmek amacıyla Türkiye tarafından kurdurulduğunu, Fransız yöneticilerin de buna göz yumduğunu iddia etmiş, parti hakkında soruşturma açılması çağrısı yapmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :