Fransa ile Rusya arasındaki Mistral savaş gemisi anlaşmazlığı

Fransa ile Rusya arasındaki Mistral savaş gemisi anlaşmazlığı

Fransa Dışişleri Bakanlığı :

Fransa'nın, Rusya'ya teslim etmediği Mistral tipi 2 savaş gemisini üçüncü ülkelere satıp satamayacağı konusu belirsizliğini korurken, Fransa Dışişleri Bakanlığı, "anlaşmaya varma konusundaki sürecin devam ettiğini" bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, AA muhabirinin, Fransa ile Rusya arasındaki Mistral savaş gemisi satışı anlaşmazlığı görüşmelerine ilişkin sorularını yanıtladı.

Bakanlıktan verilen yazılı cevapta, iki ülke arasındaki görüşmelerde sürecin hala devam ettiği vurgulanırken, gemilere karşılık tazminat ödenmesi halinde gemilerin mülkiyetinin tamamen Fransa'da olacağının altı çizildi.

Fransa Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll, önceki gün Rusya'ya herhangi bir ödeme yapılıp yapılmadığına değinmeden gemileri teslim etmemelerinin kendilerine 1 milyar avrodan az bir maliyeti olduğunu ifade etmişti.

Rusya ise aynı saatlerde, Fransa'nın, 900 milyon avro ödediğini açıklamış, gemilerin yeniden ihracı için kendilerinden henüz izin almadığını kaydetmişti.

Fransa'nın tazminatı ödemesi için Bakanlar Kurulu kararı yeterli oluyor. Hükümet her ne kadar tazminat ve süreçle ilgili meclisi önümüzdeki ay bilgilendirecek olsa da ödeme için meclis onayına gerek yok.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 5 Ağustos'ta yaptıkları telefon görüşmesinde, 2011 yılında iki ülke arasında imzalanan ve 2 Mistral savaş gemisinin teslimatını öngören sözleşmenin sona ermesi konusunda anlaşmıştı.

Fransa, Ukrayna krizindeki rolünü gerekçe göstererek gemilerin Rusya'ya teslimatını askıya almıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı