Fransa Dışişleri Bakanı Fabius İran'da

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius İran'da

Fabius, İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü- Zarif: - "Bugünkü görüşmelerde iki ülke arasındaki siyasi diyaloğu geliştirme konusunda anlaştık"- Fransa Dışişleri Bakanı Fabius:- "Terör ve aşırılıkla mücadelede ortak görüşlere sahibiz. İlişkilerin yenid

ANKARA (AA) - İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile iki ülke arasındaki siyasi diyaloğu geliştirme konusunda anlaştıklarını söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Zarif, başkent Tahran'ı ziyaret eden Fransa Dışişleri Fabius ile bir araya geldi. 

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Zarif, Tahran ve Paris arasındaki siyasi diyaloğu geliştirme kararı aldıklarını bildirdi.

Zarif, terör ve aşırılıkla mücadelede iş birliği yapma konusunu konuştuklarına işaret ederek, "Herkesin bu konuda bizimle aynı fikirde olmasından dolayı mutluyum. Hepimizin bölgede ve dünyada terör ve aşırılıkla mücadelede tek ses olması bir zorunluluktur" dedi.

İki ülkenin gelecekte ilişkilerini geliştireceği konusunda ümitli olduğunu dile getiren Zarif, "Bu ziyaret ve iki taraflı görüşmeler, bazı yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmaya zemin hazırlayacak" diye konuştu.

Zarif, ülkesinin Fransa ile tarihi uzun bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Elbette bu ilişkiler son yıllarda iniş ve çıkışlarla karşı karşıya kaldı. Bundan sonra çeşitli alanlarda geçmiştekinden daha güçlü ve daha ciddi ilişkilere doğru hareket edeceğimizi ümit ediyorum. İki ülke arasındaki siyasi diyalog nükleer konuyla sınırlıyken şu anda bu görüşmeleri genel müdürler, bakan yardımcıları ve dışişleri bakanları düzeyinde sürekli hale getirmek istiyoruz." 

Zarif, nükleer anlaşmanın uygulamaya girmesiyle enerji, ulaştırma, otomotiv endüstrisi ve İran ile Fransa’nın daha önce ilişkilere sahip olduğu diğer alanlarda daha geniş iş birliği için gerekli zemini hazırlayacağını söyledi.

- Fransa'dan büyük bir ticaret heyeti İran'a gidecek

Fransa'dan yaz sonuna kadar bir ticaret heyetinin geleceği bilgisini veren Zarif, "Bu ziyaret, Fransız kabinesinden bir bakanın başkanlığında gerçekleşecek. Daha fazla iş birliği için zemin hazırlayacak" dedi.

İki ülkenin ortak önceliklerine değinen Zarif, İran ve Fransa arasında aşırılık, terör ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele ve çevreyle ilgili alanlarda iş birliği yapılabilecekleri ifade ederek, "Biz bu alanlarda ortak iş birliğine sahip olmak için gayret göstereceğiz" diye konuştu.

Zarif, ülkesi ile Fransa'nın nükleer alanda da iş birliği yapabileceğine işaret etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius ise İran'ın bölgede etkisi olan bir ülke olduğunu belirterek, "Terör ve aşırılıkla mücadelede ortak görüşlere sahibiz" dedi.

Ortadoğu'da gerekli barış ve istikrarı sağlama konusunda çok istekli olduklarını dile getiren Fabius, nükleer anlaşmayı "bölgenin barış ve istikrar anlaşması" olarak niteledi ve anlaşmanın tüm ülkeler tarafından uygulanacağını vurguladı.

- Hollande, Ruhani’yi Fransa’ya davet etti

Fabius, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani'yi davetini de ileterek, Ruhani'nin kabul etmesi halinde ziyaretin kasım ayında gerçekleşebileceğini ve iki liderin çeşitli alanlarda istişarelerde bulunabileceğini kaydetti.

Ülkesinin İran ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini belirten Fabius, siyasi konuların yanı sıra Tahran'a yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından turizm, tarım, çevre, sağlık, kültür ve eğitim alanlarında ortaya çıkacak ticaret ve yatırım fırsatlarını da değerlendirebileceklerini söyledi.

Fabius, Fransa'dan büyük bir ticaret heyetinin de eylül ayında İran'ı ziyaret edeceğini söyledi.

Fabius, iki ülke arasında işbirliği yapılması gereken birçok alan olduğuna dikkati çekerek, "İlişkilerin yeniden başlaması bölgeye de etki etmelidir" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı